Cara a cara virtual amb tu mateix (reencarnat en Freud): la teràpia del futur?

Un estudi de la UB prova un mètode virtual d'intercanvi de cossos que podria ajudar les persones a enfrontar-se a problemes

L'escenari virtual de l'experiment
Ara
31/07/2019
2 min

BarcelonaSom més bons donant consells als altres que solucionant els propis problemes. ¿Seria més fàcil, doncs, si poguéssim conversar amb nosaltres mateixos cara a cara? Què passaria si poguéssim escoltar-nos i aconsellar-nos des de la perspectiva de l'altre? ¿I si, a sobre, fóssim un expert en psicoanàlisi, per exemple, Sigmund Freud? El que podria semblar una idea rocambolesca és el punt de partida d'un estudi de la Universitat de Barcelona (UB), l'Idibaps i Virtual BodyWorks publicat al 'Scientific Reports' que aposta per una eina de realitat virtual que permeti la conversa amb un mateix i que puguin utilitzar els metges per ajudar les persones a enfrontar-se a problemes menors.

A partir d’un escàner digital, els investigadors han desenvolupat una còpia virtual dels participants, que –amb les ulleres de realitat virtual posades– han explicat un problema personal a una imatge virtual de Sigmund Freud. Després de la seva explicació com a pacients, han passat a encarnar el cos virtual del psicoanalista que tenien davant, des del qual han pogut veure la imatge virtual d'ells mateixos i també, si es miraven les cames, el vestit de Freud amb corbata assegut a la consulta –els moviments, per exemple, de les mans, poden coordinar-se amb els moviments de l'usuari–. Els participants han pogut contestar-se i aconsellar-se a ells mateixos i, posteriorment, han tornat a ser el pacient per rebre aquestes recomanacions.

L'objectiu de l'estudi era comparar dos mètodes: el de conversa amb un interlocutor i el de conversa interna amb un mateix. Per això, l'experiment s'ha fet amb dos grups de participants, reclutats principalment del Campus Mundet de la Universitat de Barcelona. Mentre que el primer s'ha exposat a aquest sistema amb intercanvi de cossos virtuals, els participants del segon grup s'han limitat a explicar els seus problemes a un Freud preprogramat que feia preguntes i comentaris. Tot i que en els dos casos han comprovat una millora de l'estat d'ànim, el primer experiment ha tingut un impacte més positiu. Els investigadors valoren els resultats de l'intercanvi virtual de cossos que permet que els usuaris utilitzin les seves pròpies paraules per trobar una solució al seu problema.

Per provar aquest mètode s'han basat en altres estudis que han demostrat la influència del cos virtual en les persones. Els participants blancs en un cos virtual de pell fosca, per exemple, mostren una reducció d’actituds racistes.

stats