Busques pis de lloguer a Barcelona? Compte amb les estafes per internet
Els falsos anuncis es publiquen a plataformes molt conegudes, com Idealista o Fotocasa
BarcelonaÀtic al bell mig de Barcelona, modern, lluminós, moblat, de 70 metres quadrats i amb dos dormitoris: 770 euros amb les despeses d'aigua, llum i telèfon incloses. Pot semblar un somni, però és una estafa. Fa anys que els fraus en les pàgines de cerca de lloguer per internet s'han destapat, però encara proliferen a plataformes molt conegudes, com Idealista o Fotocasa. El 'modus operandi' dels estafadors és el mateix: pengen un anunci d'un pis a molt bon preu a un portal immobiliari que desapareix al cap d'unes hores. En un mercat amb escassetat d'immobles com el de Barcelona, amb aquest temps n'hi ha prou perquè diverses persones enviïn el seu contacte amb l'esperança de poder anar a veure el pis.
Pisos minúsculs o en mal estat: l'odissea de trobar pis a Barcelona
A continuació, els estafadors envien un e-mail a les seves víctimes exposant exactament la mateixa història: que són estrangers, viuen a fora i per això no els poden ensenyar el pis. Al correu solen donar molts detalls sobre la seva vida privada –on han estudiat, de què treballen, etcètera– per donar confiança a l'interlocutor, però mai el seu cognom ni documents que acreditin que són propietaris del pis. Sovint, el text que envien està mal escrit perquè s'ha redactat mitjançant un traductor automàtic. Finalment, proposen als interessats en el pis que facin un pagament d'un mes o dos pel pis, per estar segurs que hi estan interessats, i així viatjar a Barcelona per ensenyar-lo. "Si no t'agrada el pis et retornaran immediatament els diners al compte bancari des del qual has fet la transferència", expliciten tres presumptes estafadors que ha detectat l'ARA en només una setmana.
Fa uns anys, els artífexs del frau proposaven als interessats en el pis que féssin un pagament mitjançant empreses d'enviament de diners, com ara Western Union o MoneyGram, però últimament han canviat d'estratègia: demanen a les víctimes que facin un pagament des d'un compte bancari a través d'Airbnb. "Deixo les claus i el contracte a un responsable d'Airbnb, que es posarà en contacte amb tu un cop hagis fet la reserva", afirmen per correu. De vegades, fins i tot adjunten un enllaç a una pàgina que falsifica la imatge corporativa de la companyia. Un cop s'envien els diners, els estafadors deixen de contestar els correus, els responsables d'Airbnb no saben res del tema i el pis del qual havien donat la direcció o no existeix o no es lloga.
Què pots fer per no ser víctima del frau?
A la seva pàgina web, Airbnb alerta d'aquestes pràctiques i demana als usuaris que informin dels possibles estafadors que detectin. Per la seva banda, Idealista admet sobre les estafes que "és molt difícil bloquejar-les de manera definitiva, ja que els estafadors disposen de temps i infraestructures per crear noves adreces de correu i noves línies telefòniques". Per tant, aconsellen "prudència davant de situacions poc habituals": "no avancis mai cap quantitat sense haver visitat l'immoble, i si ho fas assegura't de demanar abans alguna garantia a l'anunciant", recomana als seus usuaris.
L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) aconsella als que optin per buscar pis per internet que facin sempre una cerca del número de telèfon de contacte d'un anunci de lloguer a Google: "podria pertànyer a una empresa que no té res a veure amb el pis". Per altra banda, és recomanable copiar l'adreça URL de les imatges del pis i enganxar-les al buscador: "Si la mateixa fotografia s'utilitza per anunciar un pis a Saragossa i un altre a Conca... sospita!".