Biomedicina

Un nou test de sang prediu la resposta dels pacients al tractament contra el càncer

Investigadors del VHIO desenvolupen una biòpsia líquida amb potencial per monitoritzar la resposta al tractament

2 min
La biòpsia líquida detecta ADN tumoral a la sang.

Investigadors del Vall dHebron Institut d’Oncologia (VHIO) han desenvolupat una biòpsia líquida que permet avaluar de manera molt precisa i precoç la resposta dels pacients als tractaments oncològics. Aquesta tecnologia és capaç de detectar en la sang del malalt fins a una sola molècula d’ADN del tumor, una fita semblant a trobar una agulla en un paller, i predir si la teràpia funciona o si, al contrari, cal canviar-la ràpidament.

"Es tracta d’una tècnica ultrasensible que permet detectar el senyal del tumor en mostres de sang recollides abans i durant el tractament”, explica Rodrigo Toledo, cocoordinador de l'estudi, que s’ha presentat avui al Congrés de la Societat Americana d’Oncologia Mèdica que se celebra a Chicago, i cap del Grup de Biomarcadors i Dinàmica Clonal del VHIO.

A més, “aconseguim identificar-hi patrons específics que es correlacionen amb la resposta o resistència al tractament", afegeix.

Quan es comença a aplicar una teràpia oncològica, sovint cal esperar entre sis i vuit setmanes per avaluar-ne l’eficàcia mitjançant proves d’imatge, com ara una ressonància magnètica o un escàner. Estimar de manera precoç la resposta del pacient a un tractament permet que el deixi de rebre com més aviat millor, en cas de no respondre-hi, cosa que li estalvia rebre toxicitats i fa possible que pugui optar-ne a un altre que li pugui funcionar millor. Això també es tradueix en un estalvi de costos per al sistema de salut públic.

En aquest sentit, els investigadors del VHIO han desenvolupat una tecnologia de biòpsia líquida molt sensible capaç de detectar amb molta precisió material genètic del tumor a la sang del pacient. En un estudi amb 138 pacients amb tumors metastàtics de divuit tipus de càncer que van rebre d’una a tres línies de tractament successives amb immunoteràpia en el context d’assajos clínics, els investigadors van poder detectar el senyal del tumor en el 99% de les mostres de plasma preses abans de començar a rebre els fàrmacs.

Així mateix, van comprovar que la reducció de la quantitat d’ADN tumoral circulant en sang després de l’inici del tractament s’associava a un augment significatiu en l’estabilitat de la malaltia. I aquells pacients que aconseguien eliminar el material genètic circulant tenien una millor supervivència al tractament.

“Aquesta tecnologia de biòpsia líquida que hem desenvolupat ens permet monitorar la resposta dels pacients als tractaments i poder prendre les decisions clíniques més adequades per als nostres pacients com abans millor”, considera Elena Garralda, investigadora cocoordinadora de l'estudi i directora de la Unitat de Recerca en Teràpies Moleculars UITM-CaixaResearch del VHIO, que rebla: “Ens permet valorar en poc temps si és convenient que aquell pacient continuï participant en l'assaig clínic o, si, per contra, hem de proposar-li una nova estratègia terapèutica”.

stats