Ciència i medi ambient06/05/2014
10 avenços tecnològics trencadors: de xips que imiten el cervell a 'drones' per a l'agricultura
El Massachusetts Institute of Technology llista les fites tecnològiques del 2013 en un informe
BarcelonaRobots àgils, processadors d'ordinador que funcionen imitant el cervell humà, tècniques per causar mutacions genètiques en els primats, 'drones' barats pensats per a l'ús agrícola i telèfons mòbils ultrasegurs són algunes de les deu "veritables fites" tecnològiques assolides l'any passat, segons l'informe anual '10 Breakthrough Technologies' que acaba de fer públic la revista de tecnologia del Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Són tecnologies trencadores perquè seran importants en els anys que han de venir", afirmen els editors de la publicació.
- Els 'drones' –vehicles no tripulats– "relativament barats" en l'agricultura poden fer més eficient l'ús de l'aigua i millorar la gestió de les plagues, i ja hi treballen empreses com Yamaha. Es tracta d'aparells voladors inspirats en la tecnologia que fa anys que fa servir l'exèrcit nord-americà però que haurien de costar menys de mil dòlars –poc més de 700 euros– i que ja es fan servir en vinyes de San Francisco. Equipats amb càmeres digitals, GPS i tota mena de sensors, poden mostrar canvis del patró de colors del cultiu que indiquin problemes de reg, per exemple.
- El 'MIT Technology Review' també destaca els telèfons mòbils ultraprivats o ultrasegurs, pensats per evitar filtracions accidentals o l'espionatge, i ja hi treballa un dels criptòlegs més reconeguts, Philip Zimmerman, creador d'un dels programes més usats per xifrar correus electrònics, el PGP, que ja ha posat a la venda el telèfon Blackphone.
- Empreses com IBM o Qualcomm treballen en una nova generació de processadors neuromòrfics, configurats d'una manera semblant al cervell humà, que superen les limitacions dels xips tradicionals i han de permetre un avenç important en la intel·ligència artificial.
- Al revés, aplicant la tecnologia al cervell humà, el MIT lloa una cartografia del cervell especialment precisa que pot ajudar els especialistes a entendre molt millor com funciona aquest òrgan.
- El mètode d'enginyeria genètica xinès, que ha permès manipular el codi genètic de primats causant-los mutacions concretes.
- Recerques que permeten dotar els robots d'agilitat i equilibri com els dels humans fan que màquines amb dues cames fins i tot puguin córrer per terrenys irregulars, de manera que són més eficaces per ajudar en cas d'emergència o per atendre la gent gran.
- Les microimpressores 3D, aparells que permeten imprimir objectes de tres dimensions a escola microscòpica, incloent-hi teixits biològics, poden acabar revolucionant la ciència mèdica i fins i tot fer materials que responguin al seu entorn.
- Els serveis que permeten a diferents usuaris editar un mateix document a través dels telèfons mòbils ja es fan servir i poden ajudar a millorar la productivitat. Des del MIT recorden que bona part de la feina d'oficina es fa, precisament, fora de l'oficina.
- La creació de visors de realitat virtual barats i de qualitat no només serveix per submergir-se en videojocs ultrarealistes. Facebook ha comprat una companyia capaç de fabricar-ne, Oculus VR, i és capaç de dur la tecnologia molt més enllà dels jocs.
- Les millores per fer més intel·ligents els generadors d'energia renovable a través del sol o del vent, per via de previsions meteorològiques fetes amb intel·ligència artificial, obren les portes a aconseguir més energia d'una manera més barata.