Atacar el càncer de pulmó més agressiu
Investigadors de l'Idibell n'identifiquen la firma genètica per detectar abans el tumor
El càncer de pulmó és actualment el més letal al món. La principal causa d'aquests tumors és el tabac i se solen diagnosticar en fases avançades, quan ja hi ha poques opcions de tractament. Hi ha un subgrup de tumors de pulmó que, gràcies als avenços diagnòstics, es poden detectar en fases més primerenques i intervenir amb una cirurgia més curativa. Són els anomenats tumors de pulmó petits . Malgrat això, dins d'aquest subgrup no tots són iguals. Una tercera part són altament agressius i tenen una elevada predisposició a generar metàstasi. Saber quins són els més agressius i els que ho són menys significa saber abans a qui se li acabarà reproduint. Així es podrien aplicar tractaments millors. És el que permetrà el descobriment del grup de recerca internacional que ha liderat Manel Esteller, investigador ICREA de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell). En concret, analitzant el patró de metilació de cinc gens es pot arribar a predir quina serà l'evolució del pacient.
Saber per decidir
Els resultats de la recerca, que permetrà prendre més bones decisions, els acaba de publicar la revista oficial de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica, el Journal of Clinical Oncology. "El més important és que ja podem començar a identificar quin càncer es comportarà d'aquesta manera tan agressiva", explica Manel Esteller, director del treball. "Analitzant l'ADN d'aquests tumors hem detectat que presenten alteracions en el programa genètic, les anomenades lesions epigenètiques , associades a una facilitat més gran per créixer i expandir-se a la resta del cos. Concretament, presenten canvis en gens que els converteixen en tumors indiferenciats (gens homeobox) amb un aspecte més tou (gens mesenquimàtics)", afegeix. El descobriment pot revolucionar els tractaments. "Si sabem d'entrada que el tumor petit serà molt agressiu, val més que no ens conformem amb la simple extirpació quirúrgica i comencem a estudiar si hem de recórrer a la quimioteràpia per tractar aquests tumors d'elevat risc", conclou Manel Esteller.
A Europa es diagnostiquen cada any més de 150.000 casos de càncer de pulmó, un 90% a causa del tabac. Només entre un 10% i un 15% dels afectats sobreviuen cinc anys després del diagnòstic.
Millorar la supervivència
D'altra banda, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) va presentar a principis d'aquest any els resultats d'una tècnica pionera per tractar el càncer de pulmó que no es pot operar per les contraindicacions que suposa per al pacient. L'estudi inclou els resultats obtinguts en 70 pacients. Fins ara, l'alternativa era la radioteràpia convencional. Amb aquesta tècnica, la supervivència a dos anys vista és del voltant del 30%. Amb la nova tècnica, la supervivència al cap de dos anys és del 79%.
El tractament consisteix a aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt delimitada, sense irradiar altres teixits sans. Els resultats són similars als de la cirurgia. Els responsables de l'ICO han ampliat la tècnica a altres tipus de tumors, com el de fetge, la metàstasi òssia i suprarenal, i els tumors de pròstata.
D'altra banda, un recent estudi a Cancer Discovery donava dades sobre un tipus d'antidepressiu poc utilitzat i ja aprovat per l'agència nord-americana del medicament (FDA) que havia demostrat bons resultats en el tractament del càncer de pulmó, ja que indueix la mort de les cèl·lules malignes.