Missió espacial

Una expedició xinesa porta a la Terra mostres de la cara oculta de la Lluna per primer cop a la història

La Xina ha estat la primera potència capaç de fer arribar un robot a l'hemisferi

ARA
2 min
Chang'e-6 aterra al desert de Mongòlia

BarcelonaAra fa 53 dies, la Xina llançava la missió robotitzada Chang’e 6 amb l’objectiu d’explorar la part més desconeguda de la Lluna: la cara oculta del satèl·lit. La sonda va completar amb èxit tots els seus propòsits: arribar-hi, agafar-ne dos quilos de roques, transferir-los a un mòdul de tornada i, ahir mateix, portar-los cap a la Terra. Amb aquestes mostres, els científics esperen poder estudiar quines diferències geològiques existeixen entre les dues parts.

“La missió lunar de la Chang’e 6 ha finalitzat amb èxit”, anunciava ahir el director de l’Administració Nacional de l’Espai de la Xina, Zhang Kejian, en una roda de premsa posterior a l’aterratge de la sonda. Segons va informar l’organització, el mòdul de retorn ha entrat a l’atmosfera a una velocitat d’11,2 km per segon a una altitud de 120 km sobre la superfície. Quan la sonda ha arribat a uns 10 km d’altitud, la Chang’e 6 ha obert un paracaigudes per reduir la velocitat. 

La missió robotitzada ha estat capaç d’aterrar de manera estable sobre el lloc marcat, la província de Siziwang de la Mongòlia Interior. Amb aquesta fita, la Xina va aconseguir superar per primera vegada la barrera dels 10 quilòmetres amb el primer vol de prova d’enlairament i aterratge vertical (VTVL, per les sigles en anglès) d’un coet reutilitzable desenvolupat per l’Acadèmia de Tecnologia de Vols Espacials de Shanghai. A més, es tracta de l’enlairament i aterratge vertical a major escala realitzat fins ara per la indústria de la Xina, que en els últims anys ha vist diverses empreses privades desenvolupar els seus propis VTVL, però sense assolir bons resultats.

Cràters diferents i més gruixuts

La cara oculta de la Lluna té un aspecte molt diferent del que es veu des de la Terra. La superfície de l’hemisferi, per exemple, té molts més cràters i és més gruixuda. Per això els investigadors xinesos volen comparar les mostres recollides amb les que va aconseguir recuperar a través de la Chang’e 5 de la cara visible de la Lluna. A partir d’ara serà clau comprovar si les dues cares del satèl·lit tenen la mateixa composició química o no.

La primera exploració que va arribar a la cara oculta de la Lluna va ser la soviètica Lunik 3, que la va fotografiar també per primera vegada. Però fins ara la Xina ha estat l’única potència que ha explorat a través de missions robotitzades la superfície de la cara oculta de la Lluna. Ara dedicarà les seves pròximes dues missions a l’exploració del pol sud del satèl·lit, on tenen previst construir una base d’exploració científica juntament amb Rússia. 

En concret, la missió Chang’e 7, programada per arribar al seu destí el 2026, buscarà dipòsits d’aigua gelada, mentre que la Chang’e 8 exploraria els possibles usos d’aquesta hipotètica aigua l’any 2028.

stats