La gran sequera

Abril amb rècord de temperatures i platges plenes

Els termòmetres superen els 30 °C aquest cap de setmana en diverses localitats a causa d'una massa d'aire tropical d'origen atlàntic

BarcelonaEls primers dos caps de setmana del mes d'abril han estat marcats per dos importants pics de calor, especialment el que va començar divendres i acabarà aquest dilluns, que han omplert les platges com si ja fos començaments de l'estiu. Fa poc més d’una setmana ens va visitar una massa d'aire càlid d'origen tropical continental, és a dir, arrencant del nord d'Àfrica, un fet que va impulsar una gran quantitat de pols sahariana en suspensió. Aquest cap de setmana, en canvi, la massa d'aire ha tingut un origen tropical marítim, és a dir, de l'Atlàntic, i, a més, ha arribat acompanyada del fenomen de la subsidència, que ha permès que la temperatura hagi pujat encara més.

La subsidència és el moviment de l'aire cap avall des de les capes superiors de l'atmosfera, cosa que comprimeix l'aire que hi ha en capes inferiors i fa que aquest augmenti de temperatura. Això, unit a la presència d’una massa d’aire anormalment càlida, a l’estabilitat que garanteix l’anticicló i al vent de garbí reescalfat que ha bufat en algunes comarques, ha fet que en molts municipis el mercuri s'hagi enfilat com si es tractés d’un dia normal del mes de juny o, fins i tot, de juliol.

Cargando
No hay anuncios

Divendres la temperatura ja va superar els 30 °C a les zones habituals del país: a l’interior de les Terres de l’Ebre i a Ponent. Però dissabte es va arribar a aquest valor en altres zones de l’interior, com el Bages o la conca d’Òdena, amb 33,2 °C a Vinebre (Ribera d'Ebre) i 32,7 °C a Aldover (Baix Ebre). Diumenge el mercuri ha reculat lleugerament en alguns punts, però s'ha disparat a Ponent i prop del litoral, amb 32,1 °C a Seròs (Segrià) o 29,5 °C a Roses (Alt Empordà).

Cargando
No hay anuncios

Rècords fulminats

Durant el cap de setmana la temperatura màxima ha establert un nou rècord d’abril en moltes estacions d’arreu del territori, com en el cas de Canaletes, a l’Alt Penedès, on els 29,3 °C de dissabte van superar en 0,8 °C l’anterior rècord, del 2005, o el de la Bonaigua (2.266 metres), al Pallars Sobirà, on els 16,7 °C de màxima també van superar en 0,8 °C el rècord vigent des de l’any passat en aquest indret d’alta muntanya. Especialment escandalós ha sigut el rècord de temperatura màxima de diumenge a l’Observatori Fabra de Barcelona, amb 29,4 °C, la temperatura més alta registrada en un mes d’abril a la capital catalana des de l’any 1914, que supera en 1,9 °C l’anterior marca, del 2023, que ha estat vigent durant menys d’un any. També han destacat algunes temperatures mínimes anormalment elevades per a l’època de l’any, com els 18,2 °C de dissabte d’aquest mateix observatori barceloní, el quart valor més elevat en 110 anys de dades.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes temperatures són molt més elevades de les normals en un mes d’abril, fins i tot si mirem els valors mitjans del període 1991-2020, que és la mitjana climàtica actualitzada a les dades més recents i que, per tant, ja té en consideració el progressiu augment tèrmic de les últimes dècades. A Girona, per exemple, els 29,6 °C de diumenge són gairebé 10 °C més de la temperatura màxima mitjana de l’abril. A Lleida, on caldria esperar una temperatura màxima d’uns 21°C o 22 °C, diumenge s'ha arribat als 30,4 °C. Aquesta anomalia tèrmica tan exagerada s'ha fet encara més evident a les comarques del Pirineu: a Núria (1.971 metres) la màxima de dissabte, 18,3 °C, va superar en més d’11 °C el valor mitjà climàtic, i a Viella els 28,8 °C de diumenge superen en 14 °C la temperatura que seria normal.

Al conjunt del país, la temperatura màxima mitjana de dissabte i diumenge s'ha acostat als 27 °C, que és el que caldria esperar l'última setmana del mes de juny o la primera del setembre, és a dir, un valor estiuenc. Una altra prova d’excepcionalitat la trobem en el percentatge d’estacions meteorològiques que han superat els 25 °C, el 75% del total entre els dos dies. La mitjana climàtica dels últims 14 anys ens diu que, en un 13 o 14 d’abril normal, només el 5% de les estacions superen aquest valor.

Cargando
No hay anuncios

Els antecedents més importants: 2023 i 2011

Com ja és habitual en els últims anys, no cal anar gaire lluny per trobar episodis de calor excepcionals en mesos poc habituals, com el que va afectar Catalunya i tota la península Ibèrica els últims dies d'abril de l’any passat. Entre el 25 i el 29 d'abril es van registrar temperatures superiors als 30 °C en molts punts, amb rècord de temperatura més alta en un mes d'abril en 23 de les estacions meteorològiques amb més de 20 anys de dades.

Cargando
No hay anuncios

Cal remuntar-se a la primera quinzena de l'abril del 2011 per trobar un episodi de calor primerenca comparable al d'ara. Entre el 8 i el 9 d'abril d'aquell any es van superar els 30 °C en àmplies zones de l'interior: es van assolir els 34,9 °C a Vinebre (Ribera d'Ebre) i els 34,8 °C a Seròs (Segrià), uns valors força superiors als dels últims tres dies.