Ara Castells06/08/2015

Els Xicots de Vilafranca fan castells a l’antiga

La colla vilafranquina reproduirà dissabte un mercat de bestiar de principis del segle XX a la plaça del Firal, integrat en la Fira de Cervesa Artesana

Marta Díaz
i Marta Díaz

BarcelonaEl proper dissabte dia 8 d'agost a partir de les deu del matí, els Xicots de Vilafranca reproduiran un mercat antic a la plaça de Milà i Fontanals, coneguda com a plaça del Firal o plaça dels Porcs, tal com hauria existit en el primer terç del segle XX.

Segons ens explica Enric Pagès, vicepresident dels Xicots de Vilafranca, tot va començar fa uns mesos quan TV3 va realitzar un reportatge sobre la història del mercat de Vilafranca, un dels més antics de Catalunya. Tot i això, la televisió catalana va oblidar el mercat de la plaça dels Porcs, on es troba Cal Noi-Noi, actual local de la colla vilafranquina, del qual es té notícia de la seva activitat comercial des de l'edat mitjana fins als anys setanta, aproximadament.

Cargando
No hay anuncios

Aquest descuit va fer que des de la colla s'engegués una iniciativa per reivindicar aquesta plaça, tan emblemàtica pels Xicots de Vilafranca, i així contribuir a recuperar la memòria de l'espai on va néixer la colla i d'on ara els Xicots són uns veïns més. Aquest desig reivindicatiu ha dut la colla a fer una representació d'època on s'inclourà al final una petita actuació castellera a l'antiga.

Els membres de la colla aniran vestits d'època i, tot i que no hi ha cap notícia que s'hagin fet castells en aquesta època a la plaça de Milà i Fontanals, sí que sembla, segons el mateix Enric Pagès, que hi ha notícies de Cal Noi-Noi relatives a l'alçament de castells a Vilafranca en aquest moment històric.

Cargando
No hay anuncios

La recreació del mercat inclourà l’exposició de diversos animals de tir i de granja, com cavalls, conills i xais, els que han estat possibles per espai i per normativa sanitària, i els membres de la colla faran de figurants i escenificaran en un entarimat certes situacions que sembla que tenien lloc en aquesta època, sota la direcció de Joan Casanellas.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'actuació castellera, punt de cloenda de la recreació del mercat, la colla ha previst realitzar un cinc de sis a l'antiga i alguns pilars de quatre, amb la vestimenta tradicional: pantalons foscos, faixa i camisa sense coll.

Segons ens explica Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca, per informar-se sobre com fer aquesta construcció, per una banda han mirat imatges antigues. Enric Pagès ha consultat l'arxiu fotogràfic d'Oliana, i la cap de colla ha consultat l'arxiu històric casteller. D'altra banda, s'han posat en contacte amb els aficionats de Llorenç, concretament amb Alba Vinyes, que els ha explicat com puja la canalla al seu poble en l'actuació a mitjanit de Festa Major.

Cargando
No hay anuncios

Entre les dues possibilitats que es coneixen de fer pujar la canalla en el cinc a l'antiga, Aina Mallol ens explica que segurament es plantejaran fer la més ancestral: pujaran només un acotxador i una enxaneta que primer coronaran el tres i després intercanviaran les posicions per coronar el dos o la torre. L'altra opció, la convencional, que fan servir actualment a Llorenç, consisteix a col·locar dos acotxadors i una sola enxaneta. En ambdós casos els dosos de les dues parts de l'estructura es col·loquen oberts i l'enxaneta puja per la buida del tres. Els Xicots ja han estat assajant aquesta construcció i divendres en faran les últimes proves.

L'activitat del dissabte es durà a terme en col·laboració amb la cooperativa EcoXarxa, que organitza durant tot el dissabte la Fira de Cervesa Artesana Birrafranca.

Cargando
No hay anuncios

L'esperit reivindicatiu de la colla, però, no s’atura aquí, sinó que es continuarà amb la recerca de testimonis vius i de documentació que pugui ampliar la informació sobre la plaça i les seves activitats. De fet, dissabte passat, a Cal Noi-Noi ja es va dur a terme una taula rodona entre els veïns de la zona que varen viure els últims anys del mercat dels garrins i alguns membres de la colla, on es va recordar com era el mercat antigament i es van passar fotografies de l’època que complementaven el records dels assistents. També s’està realitzant una recerca d’informació de material gràfic a càrrec del casteller Fèlix Atsarà.