Castells

El suport psicològic a les colles: una figura que guanya adeptes

En els últims anys l'atenció psicològica s'ha incorporat a la canalla i ara s'està incorporant amb comptagotes també per als adults

3 min
Pinya de la Colla Joves Xiquets de Valls / REUTERS - Albert Gea

Les colles castelleres passen hores i hores tancades als patis d'assaig fent diverses proves dels castells que portaran a plaça. El treball se centra, sobretot, en l'aspecte tècnic per afinar les construccions. L'àmbit psicològic, en canvi, acostuma a quedar-ne al marge i circumscrit al treball individual de cadascú. En els últims anys, aquesta atenció psicològica s'ha anat incorporant als equips de canalla, i ara s'està incorporant amb comptagotes també per als adults. Encara ens trobem a les beceroles, però va pel camí d'estendre's cada cop a més colles.

Els Castellers de Vilafranca són la colla que més atenció ha posat en l'aspecte psicològic. Des d'aquest any han incorporat la figura d'una psicòloga, la qual fa sessions grupals amb diferents castellers i, a vegades, també individuals per donar els recursos necessaris. En aquestes trobades, anomenades "assaig psicològic", han anat apareixent diferents circumstàncies. "Com poden mantenir l'autoconfiança, què influeix en aquesta confiança entre ells mateixos i cap a la resta de membres de la colla, també treballar com millorar l'atenció física i emocional, com aprendre a relaxar-se o activar-se segons el que requereixi la situació", enumera Andrea Pérez, psicòloga que realitza les sessions amb els verds.

Pérez es mostra satisfeta d'aquest treball que estan duent a terme, ja que alguns castellers han incorporat algunes de les estratègies en la seva preparació. "És un indicador molt bo que un recurs que potser no tenien l'han pogut posar en pràctica", afirma.

D'altra banda, també menciona que alguns castellers fins i tot ja utilitzaven alguns dels recursos que han anat sortint en les converses d'una forma molt més inconscient. "El fet de saber-ho també és una cosa que els ha ajudat a tenir més confiança en els recursos que ja tenien", comenta la psicòloga.

La Coordinadora hi posa l'atenció

És un aspecte al qual la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya també vol posar l'atenció. El responsable de la junta de la Coordinadora en Prevenció i Salut i catedràtic de psicologia de l'esport Miquel Torregrossa exposa que aquest és un pas que en l'esport ja s'ha consolidat en els últims anys. "Han vist que si et preocupes per la persona tens menys problemes i augmenta el rendiment que estàs buscant", assegura.

Així, diu que hi ha diferents maneres d'enfocar aquest treball psicològic depenent de la posició en el castell, i ressalta que "és molt important que els equips tècnics tinguin formació psicològica, perquè estan gestionant persones, posicions i qui va i qui no va a un castell".

De totes maneres, Torregrossa explica que li agrada que la psicologia tingui un paper en els castells però que no s'utilitzi com a excusa. Així, apunta que "primer hi ha la preparació física i la preparació tècnica i, quan tot això està molt clar i està al nivell que cal que estigui, és veritat que la preparació psicològica pot fer una diferència". D'aquesta manera, afirma que "no és veritat que si vols pots; si vols i estàs preparat, pots".

Torregrossa menciona diferents tècniques per afrontar un castell, com la visualització o la utilització de paraules clau, però diu que no a tothom li van bé les mateixes tècniques. "En un mateix pis d'un castell potser has de treballar amb una persona la visualització perquè té aquesta capacitat d'imaginar la situació i amb una altra has d'utilitzar una altra tècnica", diu.

Aquest 2024, per tant, pot acabar sent un punt d'inflexió perquè l'aspecte psicològic entri de ple en l'activitat habitual de diverses colles.

stats