Sants busca aliats en la lluita per la seguretat a la pinya dels castells folrats
Els Borinots volen fer un pas més abans de tancar la temporada i diumenge podrien provar la 'soca a l'antiga' en el 3 de 9 folrat
BarcelonaEls Castellers de Sants tanquen la temporada valorant l'aplicació del nou sistema de lligar les pinyes dels castells amb folre, batejat amb el nom de 'soca a l'antiga', que han posat en marxa aquest any per millorar la protecció dels castellers situats a les primeres posicions que queden lliures de la protecció de la segona base. Una vintena de castellers han participat en una taula rodona organitzada per la colla barcelonina que anima la resta de formacions a formar part de l'estudi que van presentar en la vintena jornada de prevenció de lesions en el món casteller.
Membres de sis colles castelleres han pres part aquest dissabte en la xerrada, en la qual han exposat el projecte que van presentar el 9 d'abril a Salt. Aquest treball explora la possibilitat que els cordons de la pinya que no porten membres del folre a sobre puguin col·locar els braços a banda i banda del cap com es fa en una pinya convencional. D'aquesta manera, es pretén millorar la seguretat d'algunes posicions que s'ha detectat que podrien ser sensibles a lesions cervicals a causa de la seva exposició a un possible impacte directe en cas de caiguda.
Els Castellers de Sants, que aquesta temporada han provat el nou sistema amb l'estructura del 2 de 8 amb folre, han fet una exposició del projecte i han volgut reforçar la idea d'un treball col·laboratiu amb altres colles del món casteller que vulguin afegir-s'hi per tal de poder-ne treure més bones conclusions i seguir avançant. La trobada també ha servit per resoldre dubtes tècnics plantejats des de fora de la formació.
De fet, a l'assaig que van dur a terme divendres, van centrar les proves de la 'soca a l'antiga' amb l'estructura del 3 de 9 amb folre i van arribar a la conclusió que no perdien pressió al nucli de la pinya. La prova de foc podria arribar diumenge a la diada dels Xics de Granollers, que tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament de la ciutat vallesana, on l'objectiu és fer un pas endavant i provar aquest sistema en una estructura de 9 pisos. Els Castellers de Sants compartiran plaça amb els Minyons de Terrassa, que preparen la seva diada de final de temporada, i amb la colla amfitriona.
Altres formacions com els Capgrossos de Mataró o la Colla Joves Xiquets de Valls ja han fet aquesta temporada alguna prova amb aquest sistema.