Ara Castells31/08/2015

El Sant Fèlix dels periodistes

Més d'una vintena de mitjans de comunicació d'arreu del món van seguir ahir la diada de Sant Fèlix amb l'objectiu de formar part d'una diada històrica

Marta Díaz
i Marta Díaz

BarcelonaDurant setmanes, el calendari casteller ha estat marcat per la fita de la diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès. Les diades de les quatre colles participants estaven encarades a preparar l'actuació a la plaça de la Vila de Vilafranca, els mitjans de comunicació en feien prèvies, seguien els assajos especials que les colles feien, i intuïen, en cada castell que aquestes colles duien a plaça, una possible estructura assajada per a la diada vilafranquina.

Diumenge, a la plaça de la Vila de Vilafranca, s'hi van concentrar mitjans de comunicació habituals del món casteller com ho són la Xarxa de Televisions Locals i Televisió de Catalunya - TV3, Penedès Televisió, Ràdio Vilafranca, Catalunya Ràdio, La Vanguardia, El Punt Avui, els digitals Diari Casteller i Festa Directe i un llarg etcètera. A més s'hi van afegir equips com el de RAC1 o l'ACN, que retransmeten puntualment algunes de les diades més importants de l'any. Més enllà de les fronteres catalanes, també van seguir l'actuació l'agència Ruptly TV, Antena3 o 'The Telegraph', aquest últims han destacat en publicar una fotografia en 360 graus de la plaça de la Vila durant l'execució del quatre de nou sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Cargando
No hay anuncios

Una setmana més, la Xarxa de Televisions Locals, aquest cop en la seva aposta conjunta amb TV3 va seguir fidel a la seva aposta pel món casteller i va emetre en directe la diada més mediàtica de l'any. A més, el seu senyal en streaming va servir perquè mitjans digitals com el diari Ara o el Diari Casteller poguessin completar el seu producte fent arribar les imatges de l'actuació a un nombre espectacular de llars catalanes i, sobretot, a aficionats que van poder viure la millor actuació de l'any arreu del món.

Sant Fèlix comença per a tots aquests periodistes setmanes abans del 30 d'agost, amb la configuració dels equips que duran a terme el seguiment de l'actuació, i la sol·licitud d'acreditacions al departament de premsa de l'Ajuntament de Vilafranca, el qual estableix on se situa cada mitjà –a l'edifici Cal Cerer, les ràdios, diaris i mitjans de xarxes; i a la plataforma o a peu de plaça, les televisions i els fotògrafs.

Cargando
No hay anuncios

Xavier Aymerich, coordinador i presentador del programa que retransmet la diada castellera de Vilafranca a RAC1 des del 2013, explica com els membres del seu equip es comencen a reunir una setmana i mitja abans de l'efemèride castellera per començar a preparar dades de les colles participants, així com temes de debat per comentar més enllà dels castells; Josep Almirall i David Prats, que fan el seguiment diari de les diades castelleres al programa setmanal '3 rondes' de Catalunya Ràdio, també es reuneixen els dies previs a la diada per preparar la retransmissió i el programa especial de la tarda; i així, tots els comentaristes i cronistes arriben preparats amb dates històriques importants, estadístiques, puntuacions, etc., per estar a l'ordre del dia en una diada que tots saben que serà històrica i en la que s'ha de ser al peu del canó amb totes les armes possibles a l'abast.

Cargando
No hay anuncios

Per als periodistes, tal com explica Josep Almirall, la diada de Sant Fèlix "sempre és diferent de la resta de diades perquè és un esdeveniment històric en què sempre s'espera el millor". I tot i que "és rutinari esperar cada any la millor actuació de la història, a l'hora de retransmetre no hi ha rutina possible en una diada com aquesta".

Així, al matí, a primera hora i abans que la plaça s'ompli de gom a gom, els equips i els seus tècnics es col·loquen en posició per preparar tota la infraestructura, comprovar que tots els micròfons i cables estan correctament col·locats i a punt, que el wifi funciona –tot i que després amb totes les xarxes fent-lo servir es col·lapsarà durant alguns instants i es produiran moments de nerviosisme per poder publicar i piular el més ràpid possible–, etc.

Cargando
No hay anuncios

Després, a cada castell, els encarregats de portar les xarxes dels seus mitjans corren per agafar el moment precís de l'aleta, i als balcons s'aglomeren els braços que s'estiren per fer la millor fotografia, mentre els equips de ràdio, sota un sol de justícia, fan una retransmissió digne d'una final de la Champions del Barça o la Super Bowl, i els càmeres i reporters a peu de plaça es fan lloc entre la multitud per ser a primera fila.

A vegades, no hi ha prou lloc perquè tothom faci la millor foto des del balcó i a Cal Cerer es palpa la tensió entre fotògrafs que volen aconseguir la millor postal i l'organització que intenta satisfer tothom, dins les seves possibilitats, i no te més remei que fer complir els protocols.

Cargando
No hay anuncios

A mesura que la diada avança i cada vegada s'allarga més, els directes han d'anar adequant el seu programa al ritme de la diada i prescindir de material que havien preparat a l'espera que fos un Sant Fèlix més curt, i als cronistes, davant el nivell del Sant Fèlix que s'ha viscut enguany, cada vegada els costa més trobar un nou adjectiu que descrigui les impressionants estructures que es veuen a plaça.

Finalment, arriben els pilars i l'actuació es dóna per acabada. Però en una diada com aquesta queda encara molta feina per fer després, moltes emocions i detalls dels castells per explicar, cròniques i fotografies per escriure, editar i maquetar, i programes per retransmetre per a tots aquells que no han pogut assistir a la diada. La feina del periodista, en definitiva, no comença ni acaba amb l'actuació castellera en si mateixa, i menys quan es tracta d'una diada de l'envergadura de Sant Fèlix a Vilafranca.