La prudència s'imposa en els primers mesos de la temporada postpandèmica
Les colles més potents del país asseguren molt els passos abans d'alçar els primers castells de nou de l'any
El mes de maig s'ha tancat sense cap castell de 9 –fet que no succeïa des del 2009– i al juny es preveu que, en el millors dels casos, només les dues colles vallenques en facin els primers intents. Aquesta circumstància té una explicació directa en els prop de dos anys que l'activitat castellera ha estat aturada per la pandèmia. Les colles, per tant, han centrat molt més els seus esforços en les renovacions de canalla i tronc que no pas en estrenar nous castells.
D'aquesta manera, mentre que a la tardor tant els Castellers de Vilafranca com els Minyons de Terrassa van accelerar força la marxa per arribar als castells de nou, aquest any les colles han anat amb peus de plom abans de fer un pas en fals. Els malves, l'única colla que ha fet un castell de nou des de la represa, també van tenir un cop important en aquest inici de temporada amb la caiguda del 2 de 7 a finals de març. El cap de colla dels egarencs, Àlex Riveiro, admet que l'entrebanc va afectar psicològicament la canalla i que han hagut de fer una feina extra per reforçar els poms de dalt, tenint actualment els bàsics de vuit i el 7 de 8 com a millors castells. A finals de juny podrien estrenar el 2 de 8 amb folre o el 5 de 8, abans d'encarar els castells de nou al juliol.
Els vilafranquins, en canvi, han sigut la colla que ha ofert un ventall més ampli de la gamma de vuit (3d8, 4d8, 2d8f, 5d8 i 4d8a), a més d'afegir-hi el pilar de 7 amb folre. Alhora, els verds s'han trobat en un moment de renovació dels pisos inferiors amb un pis de segons molt jove. La intenció de Sisco Benet, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, és fer una actuació completa amb castells de vuit aquest dissabte a l'Hospitalet, mentre miren de reüll l'actuació del Pla de la Seu del 2 de juliol amb la possibilitat d'estrenar els castells de nou.
Per contra, una de les colles que s'ha pres amb més calma aquest inici de temporada és la Jove de Tarragona. Els liles han hagut de fer bastants canvis als troncs en estructures que tenien consolidades des de feia molts anys. És així com fins ara només han pogut oferir dos quatres de vuit com a millors castells, mentre que en les pròximes actuacions podrien estrenar el 2 de 7. Els tarragonins avancen a pas lent, tot i que es marquen la segona quinzena de juliol com a objectiu per treure els castells de nou.
El duel vallenc se cita per Sant Joan, amb previsió de castells de nou
Ara com ara tot fa pensar que els primers intents de castells de nou d'aquesta temporada els veurem a la plaça del Blat per Sant Joan. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha centrat molts esforços en la renovació dels poms de dalt, tot i que també ha aconseguit aixecar el 2 de 8 amb folre i el 5 de 8. D'aquesta manera, el cap de colla dels rosats, Albert Martínez, subratlla que, més enllà dels castells aconseguits, molts els han pogut fer amb canvis a la canalla. Per a aquest dissabte a l'Arboç, per exemple, es marca l'objectiu de fer tres castells de vuit sense repetir cap efectiu al pis de dosos. Tot i això, també apunta que els castells de nou haurien d'arribar per Sant Joan.
La Colla Joves Xiquets de Valls, en canvi, és menys contundent a l'hora de mostrar la voluntat de fer algun castell de nou el dia 24 i assenyalen que dependrà de l'evolució d'aquestes setmanes que venen. Els vermells van començar la temporada més pausats, però en les últimes actuacions ja han agafat una bona dinàmica amb els bàsics de vuit. Per a aquest dissabte a la diada del Pati ja podrien fer un pas endavant més amb l'estrena del 2 de 8 amb folre o del 5 de 8.
Els Moixiganguers es colen entre les grans
L'única colla que ha aconseguit mantenir el nivell tot i els mesos d'aturada han sigut els Moixiganguers d'Igualada, que ja acumulen dues tripletes de vuit. El cap de colla dels liles, Jordi Moreno, destaca que el 2018 i el 2019 es trobaven en el millor moment de la història i que tenien clar que a la mínima que es pogués fer alguna cosa després del confinament, començarien de nou.
És així com van iniciar la feina amb la canalla un cop es va permetre obrir els assajos amb grups reduïts, i això els ha permès tenir uns poms renovats que ràpidament s'han enfilat en castells de vuit.
Amb dotze castells de vuit ja descarregats aquest any, els de l'Anoia continuen treballant amb castells nous. És així com no descarten poder estrenar el 5 de 8, el 7 de 8 o el 4 de 8 amb l'agulla abans de l'aturada de l'estiu el 17 de juliol, mentre que el 3 de 9 amb folre es planteja de cara al segon tram de la temporada. D'altra banda, els queda treure's l'espina del pilar de 6, que va quedar en carregat a la diada del Patrimoni de Terrassa.
Reducció de la massa social
Un dels aspectes que també està marcant clarament aquests primers mesos de temporada és el gruix de camises de què estan gaudint les colles. En dos anys de pandèmia molta gent ha canviat els seus hàbits i rutines, fet que ha comportat una baixada notable de castellers tant en assajos com en actuacions.
Tot i que moltes colles preveuen que bona part dels castellers tornin quan s'acostin les grans actuacions, reconeixen que s'ha notat molt el descens d'assistència. D'altra banda, en aquestes setmanes també s'estan produint força celebracions i casaments endarrerits per la pandèmia, fet que està alterant el pla de les colles davant de baixes destacades.
Els grans castells, per tant, segurament hauran d'esperar uns mesos perquè, per una banda, els nous troncs i la canalla agafin més rodatge i, per l'altra, els patis d'assaig es tornin a omplir.