Els premis de Sant Fèlix a les colles castelleres de la ciutat
La festa major de Vilafranca posa punt final avui als seus actes havent registrat l'èxit de les colles castelleres de la ciutat
BarcelonaLa festa major de Vilafranca del Penedès ha estat marcada enguany per les fites històriques, la innovació i la recuperació d'antigues tradicions de la mà de les colles castelleres de la ciutat, els Castellers de Vilafranca, els Xicots de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca.
Un pilar nou i un pilar històric
De ben segur, els qui no oblidaran mai aquesta festa major són els Xicots de Vilafranca, que no només van carregar dissabte el primer tres de nou de la seva història, sinó que hi van posar la cirereta descarregant, també per primera vegada, el pilar de sis a la diada de Sant Ramon de diumenge, 30 d'agost.
Els Xicots havien provat el pilar de sis fins a 17 vegades al llarg de la seva història, i n'havien aconseguit carregar tres els anys 1987 i 1988 i per última vegada el 2007, durant la diada del Roser de Vilafranca del Penedès. Els de Cal Noi-Noi han signat així la que és la millor festa major de la seva història.
La Colla Jove Xiquets de Vilafranca, per la seva banda, va apostar per la tradició i ha recuperat el pilar caminat de la festa major de la ciutat amb motiu de la processó del dia 30 d'agost. La documentació històrica de la vila diu que des del segle XIX un pilar de cinc recorria els cent metres i escaig que separen l'Ajuntament, situat a la plaça de la Vila, de la porta sud de la basílica de Santa Maria, a la plaça Jaume I. Al principi, el pilar recorria el trajecte invers del que va proposar la Colla Jove, es a dir, anava des de Santa Maria fins la plaça de la Vila, però de mica en mica aquest trajecte es va anar escurçant, així com l'alçada del pilar, que va passar a ser de quatre pisos, fins a perdre's del tot el seu exercici.
Així doncs, els de la camisa blau cel, amb la voluntat de recuperar aquesta tradició vilafranquina, i tot i quedar fora del programa oficial de la festa major, van recórrer dissabte abans de l'anada a la processió del vespre aquest recorregut històric amb un pilar de quatre caminat cent anys després, superant els nou esgraons que porten a la porta de la basílica mentre sonava la peça musical 'A Vilafranca', de Manel Rius, arranjada per Jesús Ventura.
La canalla és protagonista de la seva primera diada castellera
Amb l'objectiu d'optimitzar el 'timing' de la Festa Major dels Petits, que se celebra l'1 de setembre dins el marc de la festa major de Vilafranca, enguany les tres colles castelleres de la ciutat, en consens amb la Comissió de la Festa Major dels Petits, el Consell i els administradors, han organitzat la Primera Diada Castellera Infantil, celebrada aquest dilluns a les dotze del migdia.
En aquesta diada, la canalla de les tres colles, sota el comandament d'un petit o d'una petita cap de colla, van aixecar tres castells i un pilar sobre l'empostissat de la plaça de la Vila i van fer dos castells de cinc nets simultanis de germanor entre les tres colles, un tres i un quatre.
L'objectiu d'aquesta nova iniciativa és donar protagonisme a la mainada de les colles en la jornada de la festa major que està dedicada als infants de la ciutat, i que la canalla pugui anar aprenent o provant noves posicions al tronc en un ambient distès i festiu.
La canalla dels Castellers de Vilafranca va descarregar un set de cinc amb dues agulles net, un tres i quatre de cinc amb agulla nets i simultanis, un nou de cinc net i un pilar de cinc amb folre.
La canalla dels Xicots va descarregar un cinc de cinc net, un quatre de cinc amb agulla net, un set de cinc amb dues agulles net i un pilar de quatre amb folre. I, finalment, la canalla de la Jove de Vilafranca va descarregar un tres de cinc, una torre de cinc, un tres de cinc amb agulla i un pilar de quatre.