Castells

La pinya més gran dels Nens: una colla al servei del poble

Els Nens del Vendrell ja sumen més de 100.000 € recaptats per a serveis socials en deu anys del projecte Fem Pinya

2 min
Pinya dels Nens del Vendrell

Una colla castellera és molt més que els castells que es veuen al pati d’assaig i a les places. Una colla és unió, és família i és comunitat. Els Nens del Vendrell ho exemplifiquen millor que ningú gràcies al projecte Fem Pinya, nascut el 2013. Sota aquest paraigua, els penedesencs ja sumen més de 100.000 euros recaptats per a serveis socials. En bona part les ajudes han anat a parar a beques menjador, però amb el pas dels anys s’han diversificat cap a altres necessitats.

El projecte, que inicialment va néixer sota un altre nom i en suport dels malalts d’Alzheimer, va derivar cap a les beques menjador. “La nostra comarca ja era i continua sent una de les més necessitades de Catalunya i el que necessitava l'Ajuntament era ajuda a beques menjador, però ho necessitava d'una forma que fos àgil”, explica Joan Huguet, responsable del projecte. Així, estan en contacte amb els serveis socials, que els van guiant sobre quins són els àmbits on hi ha més necessitat.

D’aquesta manera, en col·laboració amb els membres de la colla, juntament amb empreses o altres associacions del poble o de la comarca, s’ha anat duent a terme un projecte que s’ha fet cada cop més gran.

Diversificació arran de la pandèmia

L’esclat de la pandèmia va augmentar les diferències socials, i això va obligar a un replantejament del projecte. Primer de tot, es van substituir les beques menjador per vals del mercat municipal, ja que les escoles estaven tancades. “Vam apostar per menjar fresc, de qualitat i de quilòmetre zero”, comenta Huguet. Alhora, s’han anat cobrint altres necessitats i també s’han dut a terme projectes per reduir la bretxa digital, en suport de les víctimes de violència masclista o cap al transport adaptat.

De totes maneres, Huguet també manifesta que cal saber trobar els límits de la colla. “No podem comprometre la colla ni passar per davant de serveis socials en aquest cas, perquè nosaltres no podem triar on destinem l’ajuda”, exposa.

Implicació de la colla

Una de les claus que fa valer Huguet és que el Fem Pinya s’ha convertit en “una part molt important de la colla i que la gent s'ho creu molt”. D’aquesta manera, el primer assaig de cada temporada és un assaig solidari en favor del projecte. Alhora, però, al llarg de l’any van sortint noves iniciatives com concerts o activitats per recaptar fons. Una de les més sonades recentment va ser l’Everesting. En aquest cas, un membre de la colla corredor amateur d’ultrafons es va proposar pujar al puig del Lleó, el cim més alt del Vendrell, fins a 40 vegades per sumar el desnivell acumulat equivalent a l’altitud de l’Everest. Un repte per al qual va haver de córrer 160 quilòmetres. L’esdeveniment es va poder seguir en directe per Twitch i va recaptar prop de 4.000 euros.

El món casteller reconeix els Nens

En els darrers mesos, els Nens del Vendrell han estat reconeguts pel mateix món casteller per la tasca del Fem Pinya. Així, se’ls va atorgar el premi a una iniciativa social a la Nit de Castells de la Revista Castells i també van rebre el guardó El Pilar de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a garant dels valors castellers.

stats