Actualment hi ha onze colles castelleres internacionals que mantenen viva l’activitat, i s'hi hauran de sumar les noves de França i Suïssa. A Europa hi ha les colles d’Andorra, Madrid, París, Berlín, Copenhaguen, Londres i Edimburg. En altres continents també n’hi ha a Mont-real (Canadà), Lo Prado (Xile), Sidney i Melbourne (Austràlia). El 3 de juny s’organitza la quarta diada internacional a Copenhaguen amb la presència de les colles de Berlín, Edimburg, Londres i París, a més de la colla local.
Neixen dos nous projectes de colles castelleres a França i a Suïssa
En les pròximes setmanes s’espera la primera aparició pública de les noves colles de Tolosa i Lausana
París, Londres, Copenhaguen i, fins i tot, Mont-real o Sidney tenen un punt en comú amb els castells: totes aquestes ciutats tenen una colla castellera pròpia. Quan s’està lluny de casa, allò que es troba més a faltar són les mostres d’identitat, i els castells són una gran manera de transportar-te per una estona a les tradicions catalanes. Doncs els últims mesos han nascut dos nous projectes de colles castelleres, un a Tolosa (França) i l'altre a Lausana (Suïssa).
En els dos casos, com és habitual, la idea surt de persones amb experiència castellera, i la iniciativa s’ha vehiculat a través dels casals catalans locals. En el cas de la colla de Lausana, tot sorgeix de dos exmembres dels Castellers de París, que van aconseguir reunir altres persones amb coneixements castellers per començar els assajos el 3 de març. Actualment la colla suïssa assaja en un local els divendres al vespre, encara que té previst començar a fer aviat un segon assaig setmanal a l’exterior, aprofitant el bon temps.
A Tolosa, la colla es va posar en marxa gràcies a la coincidència de dos membres dels Castellers de Sant Cugat residents a la ciutat. En el seu cas, també a través del casal català, han pogut anar aglutinant més gent, tant catalans com francesos. Això els ha portat a haver de fer algun assaig en francès.
Precisament, una de les dificultats freqüents de les colles internacionals és la d’endinsar-se en la societat local i, encara més difícil, trobar canalla davant dels dubtes que poden tenir els pares i mares. De totes maneres, des de Suïssa afirmen que gràcies a un esplai que s’organitza al centre català han aconseguit reunir tres famílies que venen regularment. A Tolosa han tingut més dificultats, ja que els assajos són lluny del centre i força tard, encara que es mostren optimistes per la resposta que han tingut de famílies i canalla en algun assaig esporàdic en horari de mitja tarda. Les dues colles compten amb una vintena de castellers en els assajos, però l'entorn s'acosta a la quarantena de persones.
La posada en escena de les dues colles s’espera que sigui ben aviat. La nova formació de Tolosa tindrà l’oportunitat de fer-se veure en el Fòrum de les Llengües que se celebra a la ciutat francesa aquest 28 de maig, on esperen fer una petita demostració. Per la seva banda, a Suïssa aprofitaran el viatge que els Castellers de Sants tenen previst fer en el primer cap de setmana de juny a Zuric per arribar-s’hi amb la intenció de fer-hi el seu primer pilar de quatre.
Les dues colles encara es troben en una fase embrionària i en els passos inicials. El 17 de juny la colla de Lausana celebrarà la seva assemblea fundacional, on escolliran la tècnica i la junta, que ara mateix és provisional, mentre que a Tolosa han començat les primeres votacions per decidir el color de la camisa.