Castells
Ara Castells 17/08/2023

El món casteller guanya pes als mitjans locals i amb nous formats

Dos programes nous a les ràdios tarragonines i l'aposta de La Xarxa en reforcen la difusió

2 min
Programa 'Gamma extra' de PenedèsTv

Les ràdios i les televisions locals han sigut, històricament, el baluard de la informació municipal i de proximitat. Per tant, aquests mitjans tendeixen a informar sobre l'actualitat castellera i l’estat de les colles més properes. Aquest any, a més, l’oferta s’amplia amb nous programes i formats innovadors.

La doble aposta radiofònica de Tarragona

Una de les ciutats on més es respiren castells és a Tarragona, que aquest any compta amb dos programes diferents que presenten una oferta variada. D'una banda, Ràdio Ciutat de Tarragona aposta pel programa Ràdio Ciutat de Castells, que manté el patró tradicional d’informació rigorosa i tertúlia pausada enfocada en l'actualitat castellera del cap de setmana. La gran novetat és a Tarragona Ràdio, que ha llançat el nou podcast La Figuereta, amb un format més distès on l’humor i les vivències del dia a dia dels castellers i les colles tenen molt protagonisme. L’aposta la comparteixen Tarragona Ràdio, La Xarxa i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que té un espai propi dins del programa.

Descentralització amb mirada local

En els darrers anys l’aposta de La Xarxa amb el programa Dosos amunt s’havia consolidat entre els aficionats castellers, fins que aquest any ha desaparegut de les graelles. L’oferta ara s’ha diversificat en tres programes diferents amb una mirada molt més local a Tarragona, Vilafranca del Penedès i el Garraf. D’aquesta manera, Tac12 recupera el Finet i pel mig, que no s’emetia des del 2019, amb especial atenció a les colles tarragonines. A més, s’han estrenat dos nous programes. Penedès TV ha llançat el programa d’anàlisi i tertúlia castellera Gamma extra, mentre que Canal Blau TV ho ha fet amb El pom de baix. Alhora, Ràdio Vilafranca manté el programa radiofònic de gran trajectòria com el Va de castells.

TV3 es queda sense programa casteller

Mentre que el contingut casteller a les graelles de televisions locals creix, a TV3 disminueix. Aquesta temporada, per primer cop des del 2005 –amb l'excepció dels anys de la pandèmia– la televisió pública catalana no té cap programa casteller. L’últim ha sigut l’Obrint plaça, que explorava similituds entre els castells i la vida quotidiana. L’exposició castellera a TV3, per tant, romandrà amb les connexions en diades destacades, a més de 10 resums d’una hora de les grans actuacions de la temporada.

La Xarxa augmenta l’oferta castellera

En les últimes temporades el pes de la informació audiovisual castellera ha recaigut, principalment, a La Xarxa de televisions locals. Així doncs, aquest farà, de nou, una vintena de retransmissions castelleres, en una oferta que a més aquest any s’ha ampliat amb nous continguts. A la nova plataforma LaXarxa+ també hi haurà diverses píndoles sobre grans fites castelleres, retrats fotogràfics i anàlisis comparatives entre castells.

Catalunya Ràdio i RAC1 mantenen els castells

Les dues grans ràdios generalistes d’àmbit català mantenen un any més la seva aposta pels castells. Catalunya Ràdio ho fa amb el programa setmanal 3 rondes i amb la retransmissió en directe d’una quinzena d’actuacions. Per la seva banda, RAC1 també retransmetrà les grans diades de la temporada.

stats