Els Xiquets de Hangzhou obren el debat sobre la professionalització del fet casteller

La formació, nascuda en el si d'una colònia tèxtil xinesa, ha desplaçat més de 150 castellers fins a Tarragona per participar en el Concurs de Castells

Aram Martí, Aina Mallol i Zhang Dong Dong en la roda de premsa del podi provisional de dissabte
Efren Garcia
02/10/2016
2 min

TarragonaAhir la Tarraco Arena Plaça va deixar bocabadat el món casteller amb un espectacle de primer nivell. Un dels principals ingredients, la participació de la colla xinesa dels Xiquets de Hangzhou, va ser doblement destacat perquè els xinesos van sorprendre tothom descarregant el tres de nou amb folre i intentar el quatre. La seva actuació va despertar tota mena de debats sobre la professionalització del fet casteller.

Els Xiquets de Hangzhou, que arribaven al Concurs de Castells havent acreditat descarregar el tres de vuit i el dos de set, van ser rebuts per la plaça amb un gran aplaudiment i algun tímid xiulet. Van fer un fort cop de puny sobre la taula en primera ronda atacant el que se suposava que era el seu primer castell de nou pisos. L'ovació va ser indiscutible però, de mica en mica, l'ambient es va anar enrarint. Els xinesos ho feien tot perfecte i la divisió entre aplaudiments i xiulets es va anar equilibrant. Quan es va saber, per declaracions a la televisió, que ja havien completat el castell de nou pisos anteriorment, i fins i tot el dos de vuit amb folre, el debat va esclatar. Els Xiquets van acabar l'actuació en segona posició, per davant dels Marrecs de Salt i d'uns Castellers de Sant Cugat que van lluitar fins al final.

Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca, primers al podi provisional de la jornada, ho escenificava a la ronda de premsa final. "A mi m'hauria agradat veure els Castellers de Sant Cugat aquí [al podi]. Felicito els Xiquets de Hangzhou, però crec que no hem parlat el mateix idioma, avui. Penso que el que fan ells té molt de valor i molt de mèrit, però al final es tracta d'una activitat amateur i no d'una activitat professional". Mallol va posar en qüestió la participació dels Xiquets de Hangzhou: "M'hauria encantat que haguéssiu vingut a exhibir-vos, us hauria aplaudit com la que més, però a competir amb la resta de colles no era just". I va destacar les diferències entre les formacions tradicionals i la colla xinesa, nascuda en el si d'una colònia tèxtil, afirmant que "per a les colles que treballem dia rere dia a l'assaig, que sabem que hi ha dies que tenim handicaps, que sabem que no podem assajar cinc dies a la setmana, això és el més important".

stats