IgualadaLa colla del moment en aquest inici de temporada després de la pandèmia és, sense cap mena de dubte, els Moixiganguers d’Igualada. Els de la camisa morada ja van ser de les colles més en forma en la tardor passada, quan es van fer els primers passos de la represa, i aquesta primavera han continuat en una dinàmica ascendent. Aquest diumenge, en l’actuació del seu 27è aniversari, han descarregat el primer 2 de 8 amb folre que es veu aquest any.
Amb dos quatres de vuit a la butxaca, els igualadins s’han plantat a plaça amb la intenció de deixar petjada i fer-hi la primera tripleta de vuit de l’any. D’aquesta manera, no han estat per romanços i han atacat el gran castell d’inici. El 2 de 8 amb folre s’ha alçat amb un petit tremolí que, però, no ha fet perillar l’estructura en cap moment. Sí que han trobat alguna dificultat més en el 3 de 8, que s’ha bastit amb lentitud i s’ha tancat pel pom de dalt. La sortida de la canalla ha estat pausada i el tronc ha hagut de donar un plus més en un castell que s’ha fet llarg. Han tancat l’actuació amb un bon 4 de 8 i en un estat d’eufòria col·lectiva després de completar la tercera millor actuació de la represa.
A plaça els han acompanyat els Castellers de Sant Cugat i els Capgrossos de Mataró. Totes dues colles han tingut el 5 de 7 com a millor castell.
Els Minyons i la Vella roden els castells de vuit
Per la seva banda, tant els Castellers de Vilafranca com els Minyons de Terrassa han descarregat el 4 de 8 i el 3 de 8, castell que també ha completat la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A més, verds i rosats han fet el 2 de 7. D’aquesta manera –sumant-hi els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sabadell— ja hi ha sis colles que aquest any han fet algun castell de vuit.
Altres colles que aquest cap de setmana han fet castells de la gamma mitjana i alta de set són els Castellers de Sants, els Castellers de Barcelona, els Xiquets de Reus i els Castellers de Sabadell amb el 5 de 7; els Nens del Vendrell amb el 3 de 7 amb agulla i la Colla Joves Xiquets de Valls amb el 3 de 7 amb agulla.
Sant Jordi marca el primer gran punt d’inflexió de la temporada
Més enllà de l’actuació d’Igualada, Sant Jordi ha anat acompanyat d’un cap de setmana amb una gran activitat castellera. La diada ja marca habitualment un punt d’inici en la temporada i aquest any ha sigut més important que mai, perquè ha mostrat com el món casteller segueix actiu, amb una trentena d’actuacions. Algunes trobades, però, van quedar diluïdes per l’aiguat que va caure dissabte en diverses zones de Catalunya.
Una de les diades més tradicionals és la que se celebra a Tarragona el mateix dia 23, però aquesta vegada només s'hi va poder veure el 4 de 7 dels Xiquets de Tarragona i el 3 de 7 de la Jove de Tarragona, castell que van desmuntar els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. La pluja va fer acte de presència a la rambla Nova i l’actuació es va haver de suspendre, fet que va provocar que els Xiquets del Serrallo no poguessin completar cap castell.
El món casteller diu adeu a les mascaretes
Més enllà dels castells que s’han vist a plaça, la gran novetat d’aquest cap de setmana ha sigut l’eliminació de l’obligatorietat de la mascareta. Des d’aquest dimecres les mascaretes han deixat de ser una exigència en la majoria d’espais interiors i, com a conseqüència, tampoc són una exigència per a la pràctica castellera. El món casteller recupera així l’absoluta normalitat i ja es poden fer castells sense cap restricció per primera vegada des de l’esclat de la pandèmia.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha cregut prudent continuar-ne fent ús especialment en tres situacions: cada cop que es tanqui un castell (especialment en posicions de pinya), en actuacions multitudinàries i en persones vulnerables. El cert, però, és que les colles han viscut la notícia amb entusiasme i aquest cap de setmana han sigut comptades les mascaretes que s’han vist en els castells.