“Estar mirant castells a 35 °C no té cap sentit”
Les altes temperatures en els mesos d’estiu posen en dubte les actuacions castelleres en horaris de migdia
La tradició mana que els mesos d’estiu, especialment al Camp de Tarragona i el Penedès, són mesos d’alta intensitat castellera. Moltes actuacions se celebren sota un sol de justícia al migdia, i amb altes temperatures que sovint dissuadeixen el públic, a banda de la forta calor que pateixen els mateixos castellers. Així doncs, cada vegada s’estan veient més actuacions a la tarda per trobar unes condicions més agradables, tot i que moltes encara es mantenen en un horari de migdia.
Joan Sala, excap de colla i membre dels Xiquets de Tarragona, va pronunciar fa quatre anys una conferència titulada Anàlisi i propostes de les actuacions castelleres, en què presentava diversos canvis per unes diades més àgils i agradables. Sala defensa que “a partir del juny i fins a l’agost, totes aquelles actuacions que no van al final del ritual de festa major haurien d’anar dissabte a la tarda”. A més, exposa que el canvi també afavoriria les colles, perquè congregarien més castellers, que gaudirien de més conciliació familiar. Per contra, admet que algunes actuacions que venen d’una seqüència ritual són més difícils de moure.
L'estiu passat, l’actual cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Manel Urbano, també va plantejar el debat a les xarxes socials, on va trobar molts adeptes. D’aquesta manera, posa de manifest que en moltes actuacions d’estiu de migdia “el públic no hi és o està amagat sota l’ombra”. D'altra banda, afirma que les hores de sol d’aquests mesos no són adequades per fer cap mena d’activitat a l’aire lliure i que no té cap atractiu per al públic. “Si ens posem a l’altra banda, estar mirant castells a 35 graus no té cap sentit”, assenyala.
Moltes de les actuacions de nova creació d’estiu ja es troben en un horari de tarda, mentre que a les més tradicionals encara els costa fer el canvi. Tant Sala com Urbano sostenen que les colles i els ajuntaments no s’han de tancar a l’horari tradicional i s'han d'atrevir a fer el canvi. Una de les actuacions en què també s’ha obert debat és la del 15 d’agost a la Bisbal del Penedès, a ple sol del migdia. Urbano explica que parlaran “per proposar un canvi" perquè creuen "que és positiu, sense voler imposar res”. Així mateix, Sala exposa tres claus per millorar les actuacions: un bon horari, tenir un sistema de rondes clar i àgil, i marcar clarament l’hora d’inici. Altres alternatives que s'han explorat és la d'avançar les actuacions a les 11:30 h del matí.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya també ha anat donant diversos consells a castellers i espectadors de cara a les actuacions més caloroses: recomana hidratar-se sovint, protegir el cap del sol, ubicar la canalla en una zona d’ombra... La Coordinadora fins i tot ha aconsellat evitar fer castells en les hores centrals del dia, però l’entitat no té competències per exigir a les colles o als ajuntaments fer canvis d'horaris i, per tant, només es poden quedar en el terreny de les indicacions preventives.
Les Santes estrenen horari de tarda
La coincidència de les eleccions generals del 23 de juliol amb l’actuació de les Santes de Mataró va portar les colles i l’Ajuntament a proposar un canvi d’horari en una de les grans actuacions de l’estiu. Així doncs, aquest any la diada castellera se celebrarà el dissabte dia 22 a la tarda en comptes del diumenge al migdia, seguint així l'exemple d'altres actuacions d'estiu com Pla de la Seu, Altafulla o Vilanova i la Geltrú entre d'altres.
Els Capgrossos de Mataró, a més, es mostren oberts a analitzar el funcionament de l’actuació d’aquest any de cara a una possible estabilització de data el dissabte a la tarda. Tant Sala com Urbano ressalten que el canvi d’aquest any serà un ”èxit rotund”, i creuen que s’acabarà establint l’horari del dissabte a la tarda.