Més de 10 formes de fer castells a Barcelona
Amb el retorn dels Castellers de Sarrià, la ciutat comtal suma ja 12 projectes diferents que giren al voltant de les torres humanes
BarcelonaDivendres passat, 11 de novembre, la plaça de la Vila de Sarrià va tornar a veure castells alçats pels veïns del districte. La refundació dels Castellers de Sarrià és un d'aquells rumors recurrents que apareix cada cop que es parla de nous projectes de colles castelleres, però fins ara no s'havia arribat a materialitzar cap iniciativa concreta. Amb les primeres passes d'una incipient refundació, la ciutat de Barcelona suma ja una dotzena de formacions castelleres –6 de convencionals, 3 d'universitàries, 2 d'efímeres i els nous Castellers de Sarrià–, una oferta sense comparació a tot Catalunya.
Dimarts 8 de novembre quatre joves de Sarrià van organitzar a la Sala Sant Gervasi de Cassoles del Centre Cultural Casa Orlandai una primera reunió informativa a la recerca d'interessats en la refundació de la colla castellera. La trobada va ser satisfactòria i, a la vista que podrien reunir prop de 40 persones amb ganes d'apostar-hi fort, van decidir posar data al primer taller.
Antics membres de la colla, nous castellers, curiosos, joves i nens, van retrobar-se a la plaça de la Vila en el primer taller d'aquest nou projecte. Si bé les proves són encara molt primerenques, el potencial casteller de Barcelona no es pot qüestionar, ja que és a dia d'avui la metròpolis amb més colles castelleres, i supera de llarg a la seva competidora més propera, la ciutat de Tarragona.
Projectes castellers per a tots els gustos
Actualment, Barcelona compta amb 6 colles castelleres convencionals. La dels Castellers de Barcelona és la formació degana, fundada el 1969, amb seu al barri del Clot. L'any 1993 van aparèixer els Castellers de Sants, amb seu, com indica el seu nom, al barri Sants. Els Castellers de la Vila de Gràcia suposen la tercera fundació més veterana de la ciutat, nascuda el 1996, i manté l'esperit independent del barri més bohemi de la ciutat. Els van seguir els Castellers del Poble-sec l'any 1998 i els de la Sagrada Família el 2002. Una escissió dels Castellers de Barcelona va suposar la creació de la segona agrupació que fa servir el nom de la ciutat, la Colla Jove de Barcelona, i la seva seu es troba al barri de Sant Andreu.
A banda d'aquestes 6 formacions, la ciutat compta també amb el nombre més elevat de colles castelleres universitàries. Els Arreplegats de la Zona Universitària, el 1995, van ser la segona agrupació d'aquest àmbit a tot Catalunya i és, a hores d'ara, l'única que ha alçat castells de 8 pisos. Els van seguir, el 2013 i el 2014, els Engrescats de la Universitat Ramon Llull i els Trempats de la Universitat Pompeu Fabra, respectivament.
Finalment cal tenir en compte que Barcelona compta amb dos projectes efímers en procés de consolidació. D'una banda, els Xiquets de l'Esquerra Independentista, un grup format per castellers de diverses colles que s'uneixen per alçar castells o fer tallers en actes d'àmbit polític en els quals altres formacions no acostumen a participar. L'altra agrupació temporal de la ciutat la trobem al barri de les Corts. Al mes d'octubre els Panarres completaven la seva segona actuació. Inspirada en la colla dels aficionats de Llorenç del Penedès, aquesta agrupació actua un sol cop a l'any, coincidint amb la festa major del seu barri.