Festes de la Mercè 2024
Ara Castells22/09/2017

Una Mercè tradicional però amb antigues ferides obertes

El canvi de nom de la diada de colles convidades enrareix l'ambient entre les colles castelleres

Efren Garcia
i Efren Garcia

BarcelonaLa participació dijous de representants tècnics de les sis colles castelleres de la ciutat de Barcelona a la tertúlia radiofònica ‘Fem castells’, de Betevé ràdio, va tornar a posar en evidència les tensions entre els Castellers de Barcelona i els de Sants respecte a l'organització de la diada castellera de colles convidades de la Mercè, que enguany ha canviat de nom i passarà a anomenar-se ‘diada històrica’.

Pere Camprovin, cap de colla dels Castellers de Sants, va qualificar el canvi de "d'atzucac” i va englobar aquesta qüestió en un seguit de temes que han quedat pendents per part de la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Camprovin va recordar que el model de la diada de colles convidades “és un tema del qual s'ha parlat molt profundament a la coordinadora”, i va voler incidir en el fet que “en diverses ocasions la majoria de les colles, i en l'última, en una votació de 5 contra 1, es van decidir uns acords que a causa d'un bloqueig no s'han pogut tirar endavant”. El cap de colla dels de la camisa grisa no va responsabilitzar només els Castellers de Barcelona, ja que va afirmar que “hi ha hagut altres decisions per part de l'Icub que han dificultat la gestió” i que “hi ha d'haver un debat profund de cara a l'any que ve”.

Un dels problemes principals en el debat sobre el model de l'actuació rau en el fet que les colles s'asseuen a discutir un cop començada la temporada, i per això Pere Camprovin va emplaçar la resta de formacions “a començar a treballar a partir del mes de setembre per la Mercè de l'any vinent”.

Cargando
No hay anuncios

Jordi Planas, cap de pinyes dels Castellers de Barcelona, va respondre indicant que “l'única cosa que sempre hem defensat és ser amfitrions”, i va afegir que “a partir d'aquí, estem oberts a escoltar qualsevol fórmula que respecti això, ja sigui que hi assisteixi també la millor colla, si és que no som nosaltres, o la segona”. En aquest sentit, i en línia amb el canvi de nom de l'actuació, va recordar que la seva reivindicació es basa en el fet de “ser la colla degana de la ciutat” i de “portar pràcticament 50 anys fent castells a la plaça de Sant Jaume”.

Si comparem la situació castellera de la ciutat de Barcelona amb la de Tarragona i amb la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla, Dan Esteban, cap de colla dels Castellers del Poble Sec, va voler reflexionar sobre el fet que “en el moment en el què estàs donant opció que siguin les millors colles de la ciutat les que estiguin presents i no només una, també estàs fent créixer la diada amb una rivalitat que serveix per mostrar els millors castells”, i va reclamar que el format actual no sempre garanteix que sigui així.

Cargando
No hay anuncios

Durant la tertúlia es van afegir altres punts de controvèrsia respecte a les actuacions de la Mercè, com ara la presència d'un escenari molt voluminós que dificulta l'actuació de les colles o la lentitud a l'hora de prendre decisions. Oriol Vilajosana, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia, va afirmar que “el que no pot tornar a passar és que aquest any al mes de març encara no sabíem si actuaríem el 24, el 25, el 23…”, i va afegir que “ho hem sabut salvar molt bé, però vam arribar a una situació excessivament laxa, i això no pot tornar a passar mai més”. De fet, la decisió sobre el format de l'actuació de colles locals no es va prendre fins aquest mateix dilluns.