Castells

Leticia Dolera s'endinsa en una colla castellera per a la seva nova sèrie, 'Pubertat'

La ficció s’estrenarà el 2025 tant a la plataforma Max com a 3Cat

3 min
Escena de rodatge de la sèrie 'Pubertat'

Les colles castelleres són una societat en si mateixes. Persones de diverses edats, procedències, classes socials i interessos que juntes esdevenen un escenari ideal per poder desenvolupar trames en una sèrie televisiva. Tot això serà una realitat el 2025 amb l'estrena a 3Cat i a la plataforma Max de la sèrie Pubertat, dirigida per Leticia Dolera, que s'està rodant entre aquest estiu i la tardor. La ficció gira al voltant d'un tema delicat com és la descoberta sexual dels adolescents i l'esclat d'un cas d'abús. La directora detalla que la sèrie "pretén mostrar els grisos i la complexitat d'aquest tema, que no sempre tot està tan clar".

La sèrie es grava a Terrassa, amb la col·laboració dels Minyons de Terrassa, tot i que s'ha modificat l'escut i el nom de la colla per a la ficció: són els Menuts de Santa Vènia. La directora exposa que una colla castellera li permet contraposar "una mirada més tradicional, d'arrels i conservadora, versus una mirada més progressista i de canvi", fet que encaixava amb el que volia explicar. Així, manifesta que ha quedat sorpresa per la "consciència d'autocrítica" de les colles i el "sentit polític de com ens relacionem entre nosaltres". Dolera també defensa que la pràctica castellera "és pràcticament un acte de resistència en aquests temps de capitalisme i individualisme".

En el repartiment, Dolera ha volgut comptar amb actors que coneixen els castells de primera mà. Dos dels papers principals de la sèrie són per a Biel Duran, membre dels mateixos Minyons de Terrassa, i Aina Martínez, dels Nens del Vendrell. La directora explica que ja fa tres anys que va quedar impactada per l'Aina i que, gràcies al retard en el procés de creació de la sèrie, l'ha pogut incorporar al càsting en adequar-se l'edat al personatge. Alhora, a Pubertat també hi participa Roser Vilajosana, castellera de la Vila de Gràcia.

L'aprenentatge casteller de Dolera

Una de les principals tasques que ha hagut de fer Dolera és amarar-se de coneixement casteller, tema sobre el qual partia pràcticament de zero. En aquest procés, una de les peces clau ha acabat sent l'actual cap de colla dels Nens del Vendrell, Kevin Prados. "Quan el vaig entrevistar vaig al·lucinar, perquè em va donar una visió filosòfica dels castells", explica. D'aquesta manera, Prados s'ha sumat a l'equip de la sèrie com a assessor casteller.

En els mesos de preparació de la ficció, Dolera també va assistir a algun assaig casteller per aprendre a pujar si era necessari per a la ficció. Finalment, però, ho ha acabat descartant. "Tinc tanta responsabilitat en el projecte dirigint, escrivint i actuant, que era posar-me una pressió més", comenta. Tot i això, sí que diu que estarà en alguna posició.

Els castells a la ficció

Pubertat no serà, però, la primera ocasió en què els castells tenen protagonisme en una ficció. El mateix Biel Duran va iniciar la seva trajectòria en la interpretació com un dels protagonistes de la pel·lícula La teta i la lluna, de Bigas Luna, ambientada a Valls i amb els castells de rerefons. Més tard, a Nissaga de poder també va interpretar el paper d'un casteller, en aquest cas dels Castellers de Vilafranca.

En els darrers anys, els castells també van fer acte de presència a La Riera, la sèrie de sobretaula de TV3. En aquest cas l'actor que protagonitzava l'escena era David Bagés, membre dels Castellers de la Vila de Gràcia. El rodatge, però, es va fer en gran part al local dels Capgrossos de Mataró.

stats