Ara Castells 07/06/2016

L'acte de presentació del nou canal de La Xarxa a Movistar+ aixeca polseguera

Els castells alçats ahir a la seu de Telefònica amb motiu de la presentació del nou canal 'La Xarxa Televisions' han provocat crítiques a les xarxes socials

Marta Díaz
2 min

BarcelonaAhir dilluns es presentava a la seu de Telefònica el nou canal "La Xarxa Televisions", que es podrà veure a Movistar+, com a mesura per millorar la distribució dels continguts que generen les televisions de proximitat de Catalunya. Amb motiu d'aquesta nova aposta de La Xarxa, que inclou retransmissions castelleres entre els seus continguts, van alçar-se una sèrie d'estructures en presència de les autoritats i del públic convidat que han fet reaccionar negativament els usuaris de les xarxes socials, principalment a Twitter.

Les principals causes del malestar entre el públic casteller han estat, per una banda, el fet que el grup encarregat d'aixecar les construccions - no es tractava d'una colla convencional ni universitària - en aquest acte vestia camises amb publicitat de La Xarxa i que, per altra banda, el pom de dalt no va fer ús dels cascs de seguretat.

A finals de març del 2011 l'assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya va decidir prohibir l'ús de propaganda a les camises d'actuació de les colles del país. La norma, però, no especifica res pel que fa a les camises d'assaig i l'any passat La Xarxa i els Castellers de Vilafranca van presentar, amb motiu d'un acord de col·laboració entre ambdós ens, la primera camisa d'assaig "oficial" d'una colla, de color blau, amb l'escut de la colla al pit i la imatge del mitjà audiovisual a l'esquena. La polèmica s'ha produït, però, en utilitzar aquesta camisa, o una de molt semblant, a l'acte oficial d'ahir i els internautes, una vegada més, han fet servir les xarxes socials per expressar el seu descontent vers aquest fet.

L'altre aspecte que ha aixecat polseguera a les xarxes ha estat la falta d'ús del casc de seguretat al pom de dalt. L'any 2010 va implantar-se de manera obligatòria l'ús d'aquest entre els membres que formen el pom de dalt (dosos, acotxador i enxaneta), independentment de la seva edat, tant als assajos com a les actuacions. Però ahir, els castellers que van formar-ne part no van utilitzar-lo en cap ocasió.

El casc ha estat incorporat en darrer terme també a les colles universitàries i ha estat un dels grans èxits en seguretat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Finalment, d'altres aspectes que també han provocat crítiques a la xarxa han estat el poc gruix de cordons de seguretat a la pinya, l'ús de l'anomenada "acotxaneta" - enxaneta sense acotxador- en un dels castells que van alcar-s'hi, un tres de set; i l'ús mediàtic del fet casteller per part dels mitjans audiovisuals.

Aquesta nova polèmica arriba només una setmana després que es posés sobre la taula, també a les xarxes, el debat sobre l'ús del fet i dels valors castellers fora de l'àmbit de la tradició i la cultura catalanes. La pregunta que ara es planteja és si la Coordinadora decidirà prendre mesures al respecte d'aquests fets tal i com han expressat alguns dels usuaris a Twitter.

stats