Castells

Les impressionants construccions humanes a l’Índia i Tailàndia

Els govindes, a l’Índia, s’han quedat a les portes de fer la construcció humana més alta del món

La tradició d'enfilar-se uns damunt dels altres no és exclusiva de Catalunya. L'exemple més proper el trobem al País Valencià amb les muixerangues, que precisament són l'origen dels castells. En altres països a milers de quilòmetres d'aquí també compten amb altres expressions de construccions humanes de gran consideració. Algunes les trobem a l'índia i a Tailàndia.

Dels que en tenim més coneixement a casa nostra són els govindes, a l'Índia. En el seu cas, les actuacions les duen a terme exclusivament amb motiu del festival religiós hindú Janmaashtami, habitualment a finals d'agost, per celebrar el naixement del déu Krixna. Les construccions govindes es basteixen a partir de diferents bases, equiparables als folres, manilles i puntals dels castells, i a dalt de tot s'hi desplega un pilar. Són construccions que, a més, sorprenen per la rapidesa amb què les completen.

Cargando
No hay anuncios

Les principals colles –anomenades pathak– estan formades exclusivament per homes. Per contra, també hi ha colles exclusivament femenines. Per altra banda, el percentatge de caigudes dels govindes és molt superior que en els castells. Una peculiaritat, per tant, és que en algunes places l'enxaneta va lligat amb una corda.

A les portes de la construcció més alta del món

La colla govinda més coneguda són els Jai Jawan, els quals han descarregat en diverses ocasions la construcció de nou pisos i s'han quedat a les portes de la de deu. Aquesta seria la construcció més alta del món, ja que tots els seus components van drets; a diferència dels castellers, on l'aixecador està ajupit i l'enxaneta amb les cames obertes.

Cargando
No hay anuncios
Intents de construcció de 10 dels Jai Jawan

En anteriors anys els Jai Jawan l'havien intentat amb set bases diferents i un pilar de tres a dalt, mentre que aquest estiu ho van intentar amb sis bases i un pilar de quatre. De totes maneres, no se'n van sortir i ho van deixar en intent.

Cargando
No hay anuncios

Castells i govindes

En els últims anys, govindes i castellers s'han donat la mà en diverses ocasions. Castellers de Vilafranca, Castellers de Sants i Capgrossos de Mataró s'han desplaçat a l'Índia per fer-hi castells, mentre que a l'estiu s'hi afegiran els Marrecs de Salt. Alhora, membres de la pathak dels Jai Jawan van participar en l'actuació de colles internacionals del Concurs de Castells del 2018.

Cargando
No hay anuncios

Aquest estiu, a més, s'ha celebrat el primer concurs de pathak. En el seu cas, es realitza en format d'eliminatòries i en cada una han de fer una construcció de sis, set, vuit o nou pisos. Si totes dues colles completen el castell, la que passa de ronda és la que fa la construcció de manera més ràpida.

El pilar de 7 net de Tailàndia

Més desconegudes són les agrupacions de Lion Dance de Bangkok, a Tailàndia, formades per petits grups d'una vintena de persones. A principis d'any, però, van resultar totalment virals entre els aficionats castellers per les seves impressionants construccions. En el seu cas, estan especialitzats en pilars, i descarreguen el que seria equiparable al món casteller del pilar de 7 sense folre; un castell encara inèdit. La tècnica que utilitzen, en canvi, és força diferent, ja que els pisos superiors es van desplegant des de dalt, no com els castellers, que tots comencen des de la posició de la pinya. Alhora, la manera d'agafar-se també és diferent. Així, en algunes ocasions agafen el pis superior des de l'empenya del peu, posant els peus damunt del cap o, fins i tot, sense estar subjectats pel pis inferior.

Cargando
No hay anuncios
Pilar de 7 net de Tailàndia

Finalment, també trobem els negrillos al Perú, que s'alcen fins als set pisos. Aquestes són construccions semblants a les muixerangues i es realitzen durant les festivitats de Nadal de la Danza de los Negritos.