Vilafranca és la favorita al Concurs de Castells, per davant de la Joves i la Vella
Els verds tenen els dos castells de 10 i el 9 de 9 amb folre com a programa de màxims
Aquest cap de setmana arriba una de les grans cites del món casteller, amb el Concurs de Castells a Tarragona. La Tarraco Arena acull 30 colles, distribuïdes entre les actuacions de dissabte i diumenge. Els Castellers de Vilafranca parteixen com a favorits per revalidar el títol de fa dos anys, gràcies a la bona temporada que han fet i a l'àmplia gamma de castells que són capaços d'abordar. Tot i això, les dues colles de Valls (Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls) també presenten un programa de màxims i que pot competir amb els verds.
L'actuació de diumenge comença a les 10 h, i els verds tenen els dos castells de 10 i el 9 de 9 amb folre com a programa de màxims. Si complissin, aquesta seria la millor actuació de la història. El repte, però, és majúscul. El 4 de 10 emmanillat només l'han pogut descarregar una vegada i el 9 de 9 només s'ha pogut coronar un cop a la història. L'obertura serà previsiblement de 3 de 10, encara que no el van poder descarregar a Sant Fèlix. Els vilafranquins també porten assajat el 4 de 9 sense folre i tenen altres castells descarregats enguany a la recàmera, com el 5 de 9 amb folre o el 4 de 9 amb agulla.
Els castells desfolrats dels Xiquets de Valls
Les dues colles de Valls tenen els castells nets com una de les seves grans apostes. Aquestes darreres setmanes han intensificat els assajos amb el 2 de 8 i el 4 de 9 desfolrats, als quals es podria afegir el 3 de 9 sense folre, especialment en el cas de la colla Joves. Els vermells també tenen com a objectiu el 3 de 10 emmanillat –inèdit en la seva història–, mentre que la Vella assaja tant el 3 com el 4 de 10.
Pel que fa als rosats, caldrà veure quina estratègia segueixen. Després d’unes setmanes emocionalment complicades arran de la caiguda a Sant Fèlix, podrien tenir una obertura del concurs més conservadora amb el 5 de 9 amb folre o el 4 de 9 amb el pilar.
Gamma extra de Jove Tarragona i Capgrossos
Els altres gamma extra del dia s'esperen per part de la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. Els tarragonins tenen un programa amb tant el 2 de 9 i el pilar de 8, completats enguany, com el 5 de 9 carregat, i el 4 de 9 amb agulla i el 3 de 10, que encara no han provat aquesta temporada. D'aquesta manera, segons l'estratègia pot variar força la seva actuació i ordre. Els mataronins, en canvi, ho tenen més clar i si no canvien d'opinió, pretenen fer el 2 de 9 i 5 de 9, a més del 3 de 9 amb folre. Una bona actuació podria catapultar alguna d'aquestes colles al podi.
Sis colles amb opcions de 9
A partir d'aquí, sobre un ventall ampli de sis colles amb intencions de castell de 9 pisos: Xiquets de Tarragona, Moixiganguers d'Igualada, Castellers de Sants, Castellers de Barcelona, Xiquets de Reus i Nens del Vendrell. Les dues primeres són les que, a priori, portaran tant el 3 com el 4 de 9 folrat, mentre les altres es decantaran per un dels dos i l'acompanyaran de gamma de 8. Finalment, els Marrecs de Salt arribaran a diumenge amb ganes d'anotar-se el primer 5 de 8 de l'any.
Gamma mitjana de 8 per a dissabte
Castells com el 5 de 8, el 7 de 8 i el 2 de 8 amb folre són els que poden determinar les millors actuacions del dissabte (a partir de les 16.30 h). Els Castellers de Lleida ja s'han anotat enguany el set i el dos, a més del pilar de 6, tot i que hauran de calibrar si els darrers canvis fruit d'una lesió els pot dur a tornar a portar el dos, ja que el pilar ha quedat descartat. Els Castellers de la Vila de Gràcia compten amb el dos descarregat i el set carregat. Els barcelonins fins i tot assagen el 3 de 9 amb folre, encara que aquest castell podria quedar com a objectiu per a pròximes actuacions.
Després d'aquestes dues colles, que ja han assolit la gamma mitjana de 8 aquest any, hi ha els Castellers de Sant Cugat, que tenen força encarat el 7 de 8, mentre que en el darrer assaig decidiran si també entra el dos folrat. El 5 de 8 de dissabte podria arribar de la mà de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, castell que mai han intentat a la seva història. Els tarragonins completarien l'actuació amb els bàsics de vuit. Alhora, s'espera que la majoria de la resta de 12 colles portin, com a mínim, un castell de 8.
Normes del Concurs de Castells
A totes les sessions del concurs (dissabte i diumenge) les actuacions tenen cinc rondes, de les quals se'n computaran les tres millors construccions. Alhora, el sistema de rondes s'adapta al nombre de colles i el nivell dels castells segons si es tracta de dissabte o diumenge. Per a la jornada del dissabte dia 5, hi ha dos cicles d'actuacions conjuntes en cada ronda per a les colles que intentin un castell inferior al 3 de 8. Però a les rondes quarta i cinquena només hi haurà una actuació conjunta (tot i que el jurat pot decidir que n'hi hagi una segona). En la jornada de diumenge, hi haurà una única actuació conjunta en cada ronda per als intents inferiors al 4 de 9 amb folre.
Totes les rondes conjuntes tenen un temps de 5 minuts i en cas que una colla faci un peu desmuntat disposarà de 5 minuts més. Pel que fa a les rondes individuals, s'estableix el sistema de rondes encavalcades. Això significa que si hi ha un peu desmuntat d'un castell igual o inferior al 3 de 9 amb folre, la següent colla passarà a actuar abans que l'anterior munti el segon peu. Si és un castell superior al 3 de 9 folrat, serà en el cas d'un segon peu desmuntat que passarà a actuar la següent colla.
Les colles podran utilitzar una quarta i cinquena ronda en cas que no hagin completat tres castells, vulguin millorar algun castell o vulguin descarregar una construcció carregada anteriorment. Tot i això, no podran fer un castell de la mateixa estructura amb un pis més. D'aquesta manera no es pot fer un 2 de 8 amb folre després d'un 2 de 7, però sí que es pot fer un 2 de 8 sense folre després d'haver fet un 2 de 9 amb folre i manilles.
Un cop s'acabi el concurs de diumenge es farà una classificació unificada de totes les colles participants entre les tres jornades.
Noves penalitzacions pel casc i el 9
En cas d'empat entre colles, entraran en joc les possibles penalitzacions que hagin rebut les colles. Se les penalitza si han trigat massa a fer el castell, si l'acotxador no té els dos peus ben col·locats, si no es fa l'aleta, si l'enxaneta o l'acotxador no baixen de la manera establerta o si hi ha un enfonsament de folre o manilles.
Aquest any s'han afegit dues penalitzacions més. La primera s'aplicarà si un casc d'un membre del pom de dalt cau, fet que va succeir el 2022, però la normativa no ho contemplava. La segona té a veure amb l'estructura del 9. Fins ara, el castell no es considerava com a descarregat només que hi hagués un sol integrant del pis de dosos que iniciés la baixada abans que es fessin totes les aletes. Ara, en canvi, aquest fet quedarà en penalització, però si en lloc de ser un dels dosos qui comença a baixar abans d'hora en són dos (o més), el castell no es considerarà ni carregat. Aquesta modificació s'ha fet, sobretot, arran dels comentaris que van sorgir després del 9 de 9 amb folre carregat pels Castellers de Vilafranca per Tots Sants de l'any passat.