El fet casteller a 12.000 quilòmetres de distància
La Colla Vella i els Xiquets de Hangzhou han tornat a alçar castells junts després tres anys mantenint el contacte a distància
BarcelonaLa Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Xiquets de Hangzhou van treballar plegats dissabte passat, 4 de juliol, i van completar el segon tres de nou amb folre que s'alçava a la Xina. Catalans i xinesos van formar part de la pinya i del folre i, fins i tot, dos castellers asiàtics, el Quï i la Dai, van situar-se al tronc de l'estructura que va ser el màxim atractiu del rodatge del 'talent show¡ asiàtic 'Desafiament extrem'.
Si bé actualment és gairebé implantejable la construcció de castells del màxim nivell amb membres de diverses colles en el tronc, la col·laboració a l'hora de formar les pinyes es manté ben viva. Cal mirar enrere, doncs, per adonar-se que el gest de la Colla Vella no va ser una gran novetat ni ha de ser malinterpretat. El que van fer els Xiquets de Valls va ser un retorn a les essències dels castells.
En el segle XIX, el naixement del fet casteller, com una transformació del ball de valencians, va ser protagonitzat per grups d'homes de diverses poblacions que col·laboraven per alçar les torretes més altes possibles. Normalment els primers pisos estaven formats per aficionats locals mentre que les posicions més elevades les ocupaven homes i nens contractats per fer aquestes funcions que requerien una especialització més gran.
Si bé aquesta tradició es va perdent al llarg dels anys, trobem molts exemples de convivència castellera. L'any 1881, la diada de Santa Tecla a Tarragona va veure els xiquets vallencs alçar un històric quatre de nou sense folre. Jaume Tarragó, conegut a la seva ciutat com 'l'Esperidió', va ser un dels tarragonins que van formar part del tronc d'aquella estructura. Als anys 40, colles com els Nens del Vendrell i els Castellers de Vilafranca compartien fins i tot la seva canalla. Un dels casos més coneguts en l'actualitat és el de Francesc Moreno, 'el Melilla', excap de colla dels Castellers de Vilafranca, que va fer d'enxaneta dels castells de la Colla Vella dels Xiquets de Valls als 60.
Cinquanta anys més tard, la relació entre la Vella i els Xiquets de Hangzhou ha propiciat que es recuperi la tradició d'alçar castells amb la col·laboració dels aficionats locals.
Però com arriben els castells a la Xina?
Els Xiquets de Hangzhou van ser descoberts pel món casteller a finals de maig del 2010. Un empresari tèxtil, Qian Anhua, enamorat de la tradició catalana d'alçar torres humanes, va voler afegir aquesta activitat a l'oferta lúdica de la seva colònia a Hangzhou, a uns 200 quilòmetres de Xangai. El mes de desembre del 2009, Ahua va descobrir que la formació vallenca viatjaria al seu país per participar a l'Exposició Universal; va posar-s'hi en contacte i va pactar una estada de dos dies a la seva fàbrica. A més va demanar als dirigents de la colla que enviessin algun casteller experimentat un mes abans per explicar-los què eren els castells i per ensenyar-los a fer-ne. "Hi vam anar un altre casteller i jo mateix", explica Joan Ibarra, president de la formació. "Quan vam arribar tota la colla un mes després ja ens els vam trobar uniformats i fent castells de sis pisos bé". Aquell primer quatre de sis va donar a conèixer la colla a terres catalanes i va despertar una gran expectació que encara dura a hores d'ara.
Des de llavors, els vallencs han apadrinat i monitoritzat la formació de la colla xinesa des de la distància però també en persona. Hi han fet viatges esporàdics per resoldre els dubtes dels xinesos i ajudar-los a avançar en la seva progressió en solitari.
El 2012, però, 180 membres dels Xiquets de Hangzhou van viatjar a Catalunya per viure el fet casteller de prop i presenciar en persona el XXIV Concurs de Castells de Tarragona. Valls, Tarragona, Salou o Barcelona van poder gaudir de les estructures de la nova formació que vesteix des del primer dia el color rosat de la camisa de la seva colla padrina.
No ha estat fins enguany que uns i altres s'han tornat a enfaixar junts. El passat mes de juny, 38 xiquets de Hangzhou van fer una estada de prop d'un mes a Valls. Van col·laborar en els assaigs de la Colla Vella i també en les seves actuacions, i van arribar a alçar castells de germanor a Reus, la Selva del Camp i l'Arboç. També van viatjar a Barcelona convidats per la colla degana de la ciutat, on van exhibir un pilar de cinc.
Aquesta setmana finalitza el que potser ha estat el viatge més important en aquesta relació. Uns 200 castellers vallencs han tornat a Hangzhou per participar en dos programes televisius, 'Desafiament extrem' i 'Guiness World Records', del canal de televisió més important del país, l'estatal CCTV. Catalans i xinesos van col·laborar per alçar un tres de nou amb folre, que serà televisat a prop de 200 milions de llars xineses. Una xifra d'espectadors que no s'ha donat mai en una exhibició castellera des de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.