Ester Roca (Concurs de Castells): “No podem tenir cada dos anys els mateixos debats sobre la puntuació”
La directora castellera del Concurs analitza els últims preparatius per a l'edició d'enguany
L'organització del Concurs de Castells afronta els últims mesos de més feina per a la celebració de la sessió a Torredembarra el 29 de setembre i a la Tàrraco Arena el 5 i 6 d'octubre. El certamen ha agafat una volada impressionant els últims anys i en l'última edició es van acreditar 350 professionals de la comunicació d'arreu del món. D'aquesta manera, la directora castellera del Concurs, Ester Roca, assenyala que s'ha consolidat com "l'esdeveniment més important en l'àmbit casteller". Apunta, a més, que tindran "la recuperació al 100%" i augura "una temporada fantàstica".
Ara mateix, per tant, estan ultimant els detalls de l'organització, com ara la millora del dispositiu sanitari, sobretot per fer que les assistències arribin a plaça amb més agilitat.
El 24 de juliol surten a la venda les entrades
Un dels dies més temuts per l'organització és el que es posen les entrades a la venda, encara que en l'última edició es va solucionar i tothom que va entrar a les 10 en punt va poder comprar-les, celebra Roca.
Aquest any les entrades surten a la venda el 24 de juliol. Roca emfasitza que cal ser puntuals per adquirir-les, ja que les colles i els grups d'amics s'organitzen i "quan intenten comprar l'entrada, en compren tantes com poden".
En el cas de l'actuació del dissabte, però, mai s'han acabat d'exhaurir. "Dissabte és un molt bon dia també per veure molt bons castells", diu Roca, per a qui és una sessió que ha anat agafant més força. D'altra banda, l'actuació de Torredembarra es pot gaudir gratuïtament.
La polèmica habitual de la taula de puntuacions
Un tema recurrent al voltant del Concurs és el debat de la taula de puntuacions. El setembre passat va entrar en vigor la nova taula, sense grans modificacions. Roca assenyala que "la taula ideal no existeix" i admet que cada colla té arguments raonables.
Tot i això, creu que de cara al 2026 s'ha de tenir "una taula de puntuacions vàlida i no tenir cada dos anys els mateixos debats", com pot ser el dels castells de 10 i castells nets, o quin ordre han de tenir els dos bàsics de 9. Així doncs, creu que s'ha d'afrontar "un procés llarg", començant tot just acabada l'edició d'enguany. En aquesta nova taula podrien eliminar-se castells que es veuen molt poc a plaça, com el 5 i el 7 amb agulla, ja que Roca considera que alguns d'aquests han "desconfigurat" la taula.
On té més dubtes, en canvi, és en la idea d'agrupar la puntuació d'alguns castells. "Ho veig molt igual i perds una mica la màgia del Concurs", apunta. Tot i això, es mostra oberta a analitzar el resultat d'una equiparació.
Tampoc està sobre la taula tornar a la limitació d'un sol castell carregat. "El Concurs d'ara no és el mateix de fa 20 anys, on no hi havia tanta disciplina amb els assajos", argumenta Roca.
La diada internacional, pendent de concretar
Un dels actes que també s'ha consolidat és la diada internacional del dissabte al matí amb les colles estrangeres, on des de l'edició anterior s'ha posat el requisit de fer-hi castells de 6. "Com a organització del Concurs, no podem permetre facilitar que es facin castells que no estan dins la taula de puntuació", argumenta. "Va costar una mica de fer-ho entendre a les colles, però al final ho van assumir".
L'organització posarà totes les facilitats, però "les colles també han de donar alguna cosa a canvi". D'altra banda, podria haver-hi una modificació horària per no encavalcar-se amb les hores prèvies a la sessió de la tarda a la TAP.