Ara Castells18/04/2018

4 colles es disputen les últimes dues places del Concurs del diumenge

Nens del Vendrell, Sant Cugat, Xiquets de Reus i Marrecs de Salt es disputen les últimes 2 places

Guillem Andrés
i Guillem Andrés

El cap de setmana del 6 i 7 d'octubre la Tarraco Arena Plaça tornarà a acollir les edicions de dissabte i diumenge del Concurs de Castells. En aquesta darrera hi participen les 12 millors colles del panorama casteller entre l'1 de setembre del 2017 i el 31 d'agost del 2018. Amb la previsible renúncia dels Minyons de Terrassa, la 13a colla també formarà part de l'edició del diumenge. Les 11 primeres places ja estan pràcticament confirmades, però les dues últimes encara estan pendents del que passi fins a la data límit del termini. D'aquesta manera, entre Nens del Vendrell, Castellers de Sant Cugat, Xiquets de Reus i Marrecs de Salt sortiran les dues colles que completaran el cartell.

Totes quatre colles afirmen que els faria més il·lusió participar en l'edició del diumenge, tot i que cadascuna afegeix algun punt de vista diferent. El cap de colla dels Nens del Vendrell, Pere Rovira, argumenta que per la dimensió històrica la colla vol assistir al diumenge, però detalla que "si assagem i actuem com toca però hi ha unes colles que fan castells més grans no serà una decepció".

Cargando
No hay anuncios

Una altra colla històrica que es troba en aquesta frontera és la dels Xiquets de Reus. Els de la camisa avellana, però, encara han de votar en assemblea si participen en el Concurs. El seu cap de colla, Antoni Rull, opina que, en cas que l'assemblea ho aprovi, "si t'agraden els castells, l'edició del diumenge és espectacular i és en la que, personalment, voldria participar". En els anys senars, a més, els del Baix Camp tenen la Diada del Mercadal, una actuació que, segons Rull, és molt més important per la colla que el Concurs: "Si un any tenim pressió és quan tenim Mercadal, que és on volem fer els castells màxims".

Una altra colla que ja sap què és viure una edició del diumenge són els Marrecs de Salt, que hi van participar el 2008. La seva cap de colla, Iruna Rigau, explica que "ens sentim molt còmodes al dissabte i creiem que és el nostre entorn, però tenir el luxe de poder anar al diumenge és cert que il·lusiona la gent", fet pel qual confirma que a la colla hi ha diverses opinions sobre quin dia seria millor actuar.

Cargando
No hay anuncios

Finalment els Castellers de Sant Cugat no participen en una edició del diumenge des del 2000, l'única en què n'han format part. Per Èric Bellmunt, cap de colla dels Gausacs, afirma que "anar a diumenge implica anar-hi amb les millors coses i l'alegria és molt més gran, encara que siguem els últims d'aquell dia". Alhora és l'única de les colles consultades que confirma que "havent-hi la possibilitat d'entrar el diumenge potser sí que forcem un pèl més la màquina".

Les diferències de participar dissabte o diumenge

La principal diferència que hi ha entre les dues edicions és el límit per poder fer els castells en solitari. A l'espera que la Comissió Assessora del Concurs detalli les normes bàsiques d'aquest any, a hores d'ara l'exigència mínima del dissabte per actuar en solitari és el 3 de 8, mentre que el diumenge és el 4 de 9f. El topall mínim del diumenge, per tant, implicaria que les colles hagin d'actuar majoritàriament en ronda conjunta.

Cargando
No hay anuncios

Totes quatre colles mantenen que aniran a fer els mateixos castells sigui el dia que sigui. Antoni Rull, per tant, diu que "no és cap pressió afegida anar-hi un dia o l'altre". De la mateixa manera, Pere Rovira argumenta que "la plaça al final és la mateixa: molt gran, amb poques referències, amb molt soroll, i el que hem d'intentar és aïllar-nos d'això sigui dissabte o diumenge".

Una altra diferència substancial entre les dues edicions és l'horari del certamen. Iruna Rigau explica que per als Marrecs de Salt, que d'aquestes colles és la que ve de més lluny, "anar-hi diumenge ens implica llevar-nos molt d'hora i, per tant, pel que fa a moure gent ens va millor dissabte".

Cargando
No hay anuncios

El Concurs com a trampolí per al final de temporada

Abans de les actuacions importants de l'any, els assajos de les colles acostumen a augmentar notòriament la presència de castellers. El Concurs, per tant, és una d'aquestes dates que ajuden a preparar els castells amb millors condicions tant per l'actuació a la TAP com pel final de temporada.

Cargando
No hay anuncios

Per part dels Nens del Vendrell, Pere Rovira afirma que "més que per preparar el Concurs en si, ens ajuda per poder arribar bé a la Fira de Santa Teresa, que és la setmana següent". Iruna Rigau, dels Marrecs, afegeix que el Concurs els ajuda a retenir la gent de cara a preparar la diada de Sant Narcís de finals d'octubre. A més, detalla que "La Festa Major de Salt és l'última actuació abans de vacances i Sant Narcís l'última de l'any. Quan ve el Concurs, en canvi, encara tenim unes setmanes de coll", fet pel qual aprofiten la visibilitat que suposa anar al Concurs per captar gent.

Els Moixiganguers d'Igualada esperen a la recambra

Tot i que pràcticament és segur que aquestes quatre colles són les que es disputaran les últimes dues places, si els Moixiganguers d'Igualada mantenen el bon nivell que han mostrat en aquest inici de temporada podrien arribar a tenir opcions remotes d'assistir al diumenge. Tot i això, el seu cap de colla, Jordi Moreno, manté que "en cap moment hem planificat la temporada pensant a poder entrar al diumenge i tenim clar que anem a dissabte", en una edició que, diu, ara per ara els agrada, és el seu lloc.