Els castells entren a la presó de Brians 1
El projecte ‘Una nova pinya’ pretén ser una eina de rehabilitació i reinserció social
Els castells són una gran escola de valors: integració, superació, treball en equip, solidaritat i un llarg etcètera. Tot això ho ha fet servir la unitat de salut mental del centre penitenciari Brians 1 (UHPP Catalunya) –amb la col·laboració dels Vailets de Gelida, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya– per impulsar diverses sessions castelleres al centre. El projecte Una nova pinya pretén ser una eina de rehabilitació i reinserció social per als interns. Dels tallers s’exclouen pacients amb delictes de naturalesa sexual, contra la dona i contra menors d'edat.
El projecte consisteix en tres sessions en les quals se’ls explica la història del món casteller, el vocabulari, la tècnica i, sobretot, acompanyades de l’aspecte social dels castells. Els que tenen permisos, fins i tot també gaudeixen d’alguna sortida per assistir a una actuació castellera. Un dels impulsors, Juanjo T., tècnic en cures auxiliars d'infermeria de la UHPP-Catalunya i membre dels Vailets de Gelida, diu que en aquestes sessions es treballa “la rehabilitació i reinserció social amb l’estigmatització que hi ha a la societat envers els que no tenen llibertat”.
L'experiència té precedents. Entre el 2016 i 2017 alguns presos ja van participar en les actuacions de Vailets de Gelida i la diada solidària dels Castellers de Terrassa. Aquella primera aproximació va anar bé i es va decidir continuar després de la pandèmia. A més, tal com afirma en Juanjo, dos interns que van participar en aquelles sortides van acabar integrant-se en colles castelleres.
Un dels inconvenients de desenvolupar el projecte a Brians 1 és que és la presó de preventius de Barcelona i el moviment és continu. “Els pacients estan a l’espera de judici i marxen en llibertat o cap a altres centres penitenciaris”, explica en Juanjo.
Sortides per les actuacions castelleres
El punt culminant del projecte Una nova pinya és quan els interns poden sortir del centre i assistir a alguna actuació castellera. Les sortides, però, estan condicionades als permisos del departament de Justícia i a l’aprovació de l’equip educatiu i d’infermeria del centre. En Juanjo, però, afirma que el resultat és molt bo. Aquest any hi han pogut participar tres pacients i presos, explica. Afegeix que "quan han vist de veritat la integració en les colles ha sigut a les sortides".
En aquestes sortides, a més, els professionals han notat com els pacients guanyen en autonomia, com, per exemple, a l'hora d'enfaixar-se. Aquesta autonomia també s’ha notat dins del centre penitenciari, ja que, tal com apunta en Juanjo, quan se’ls informa que aquell dia hi haurà una nova sessió castellera, els pacients també s’aixequen més animats.
Continuïtat fora de la presó
Un dels grans objectius que es marquen els impulsors del projecte és que es converteixi en un programa. “Volem que una vegada surtin hi hagi una consistència i fer un seguiment després del centre”, diu en Juanjo. Estan treballant per preparar un dossier per a cada pacient amb un llistat de les colles més properes i indicacions perquè puguin continuar fent castells, i que això els ajudi a tornar-se a integrar a la societat. Alhora, en Juanjo creu que aquesta tasca ajuda a combatre l'estigmatització que pateixen els presos a la societat.