Ara Castells15/10/2015

El Castelloscopi serà protagonista de la "Santa Úrsula a les escoles"

La instal·lació audiovisual participarà per primera vegada a la Fira de Santa Úrsula amb tallers per escoles i sessions guiades al Teatre Principal de Valls

Marta Díaz
i Marta Díaz

BarcelonaLa instal·lació audiovisual i taller casteller pedagògic, el Castelloscopi, serà una de les principals novetats de la Fira de Santa Úrsula de Valls d'enguany, que engegarà màquines el proper dilluns 19 d'octubre i s'allargarà fins el diumenge 25, quan se celebri l'esperada diada de les colles vallenques en honor a la seva copatrona.

El castell audiovisual del Castelloscopi, presentat com un calidoscopi de mirades castelleres que es reflecteixen mitjançant trenta-cinc pantalles i que proporcionen una immersió visual en la construcció dels castells, des de l'últim cordó de la pinya fins l'enxaneta, s'instal·larà al Teatre Principal de Valls i serà el protagonista de la "Santa Úrsula a les escoles", el fòrum escolar per als centres educatius de Valls.

Cargando
No hay anuncios

En aquest fòrum es duran a terme tallers on participaran els alumnes de les escoles de Valls durant els matins de dimecres, dijous i divendres. I a partir de divendres el Castelloscopi obrirà les seves portes al públic general fins el diumenge, oferint tres sessions guiades pels creadors del Castelloscopi al llarg de dissabte.

Els tallers pedagògics del Castelloscopi són el resultat de l'impuls dels pedagogs i sociòlegs membres dels Castellers del Poble Sec, colla de la que provenen els impulsors d'aquest projecte i que ha contribuït a testar i millorar el Castelloscopi. Aquests van veure en l'audiovisual casteller una eina de gran valor per transmetre la realitat de les colles castelleres i les diverses experiències a nivell individual de les diferents posicions dels castells als infants.

Cargando
No hay anuncios

Un cop plantada aquesta llavor, i paral·lelament a la fase de creació del propi projecte, es va elaborar un primer taller pedagògic adreçat a nens i nenes que cursessin cinquè i sisè de primària. Posteriorment, donat l'èxit del taller inicial, aquest es va ampliar als cursos de tercer i quart, que ja es realitzen, i a segon de primària, que encara està en procés de creació.

Així doncs, en aquests tallers, després de la presentació del Castelloscopi i d'una visualització inicial lliure, els nens i nenes es divideixen en grups per tal de treballar les diferents posicions del castell, amb un segon visionat ja controlat.

Cargando
No hay anuncios

Després d'aquest primer treball per separat, l'aula es torna a unir i els alumnes posen en comú les seves conclusions. A continuació, es dóna l'opció als grups d'intercanviar les seves posicions, amb l'objectiu de transmetre'ls l'esforç i el sacrifici que els castellers sovint han de fer ocupant posicions diferents segons les necessitats de la colla en cada castell; i, finalment, es construeix un castell amb cubs de fusta que tenen un color diferent segons la posició que representen.

Als tallers, per tant, el Castelloscopi convida els nens i nenes de les aules a reflexionar no només sobre les diferents posicions dels castells, la seva funció i la seva dificultat, sinó també sobre la importància que tenen tots els membres d'una colla castellera a l'hora d'alçar castells, l'esforç personal que implica i el treball col·lectiu necessari per descarregar-los.

Cargando
No hay anuncios

La participació del Castelloscopi al Fòrum Casteller de Santa Úrsula ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que des d'un primer moment ha donat suport i empenta al projecte. Així, amb l'objectiu de dinamitzar el Castelloscopi a nivell territorial i d'arribar a altres colles castelleres de punts com la zona tradicional, la CCCC va impulsar la participació de la instal·lació audiovisual a la Fira de Santa Úrsula.

El Castelloscopi arribarà a Valls després d'haver participat també per primera vegada a la Fira Mediterrània de Manresa.