Els Castellers de Vilafranca completen el primer deu de vuit de la història
La consecució d'aquesta estructura farà que s’hagi d'incloure a la taula de punts del Concurs
Després d’una diada de Santa Úrsula històrica, amb els programes informatius ja en marxa i amb les rotatives dels diaris gairebé tancades, diumenge els Castellers de Vilafranca feien saltar la notícia a Sitges: acabaven de descarregar el primer deu de vuit de la història (una estructura formada per un quatre central i dos tresos adossats a banda i banda). La colla vilafranquina recuperava la seva vocació d’arquitectes per afegir una estructura al seu ventall de castells. El van acompanyar de dos castells bàsics de nou pisos i van arrodonir la seva actuació amb el pilar de set amb folre.
Si bé ara fa uns anys la Comissió Assessora del Concurs es va plantejar revisar el protocol d’actualització de la taula de castells per evitar que l’aparició de noves estructures no consolidades distorsionés el barem global, finalment no es va introduir cap canvi i això obrirà un nou debat al voltant d’aquesta estructura.
Els vilafranquins ja havien descarregat el deu de set en set ocasions –el primer d’ells a Vilafranca durant la diada del graller del 2015–, però no s’havia incorporat a la taula directament perquè el protocol d’actualització indicava que calia que la nova estructura, quan era de set pisos, l’haguessin carregat o descarregat un mínim de tres colles en un total de cinc ocasions en el transcurs de les dues temporades anteriors a l’actualització. A l'assolir el de vuit pisos, el Concurs de Castells haurà d’incloure’l a la taula de puntuacions de manera automàtica, ja que per a les construccions d’aquest nivell només se’n demana un de descarregat.
Els grans inventors del món casteller
El fet que el Concurs es plantegés modificar la norma d’actualització de la taula ara fa uns anys sorgeix precisament d’un cas similar amb els Castellers de Vilafranca com a protagonistes. Els vilafranquins van col·locar l’agulla al cinc per primer cop el 19 d’abril de l’any 2008 a la Bisbal del Penedès. Aquell cinc de set amb el pilar al mig va ser rebut amb escepticisme fins que la mateixa colla el va alçar un pis i descarregar un any més tard a la diada del Mercadal, a Reus. L’any 2012 el Concurs afegiria aquesta estructura a la taula de puntuacions just per sota de les construccions de nou pisos i per sobre del tres de vuit amb agulla que ells mateixos van assolir per primer cop l’any 2006, també a Sitges.
Els verds van ser els primers a creure en estructures com el sis o el vuit que s’havien provat abans només com a curiositats de sis pisos. Van completar el primer sis de set de la història l’any 1997 i el primer vuit de set el 2015. Aquella mateixa temporada també van afegir un pilar al set de set i el van elevar fins als vuit pisos a Torredembarra en la diada del Quadre de Santa Rosalia. Fins i tot es va rumorejar la possibilitat d’incloure-hi un segon pilar com feia la Colla Jove Xiquets de Vilafranca amb l’estructura de sis alçades.
Entre les estructures més grans en destaquen tres especialment. L’1 de novembre del 1989, els Castellers de Vilafranca van provar per primer cop el dos de nou amb folre i manilles. Si bé la construcció l’acabarien perfeccionant els Minyons de Terrassa, la primera colla a fer-ne l’aleta, els ideòlegs van ser els vilafranquins. Tretze anys després, el 2002, en el mateix escenari, van tornar a sorprendre el món casteller en dur a plaça l’únic intent de pilar de nou amb folre, manilles i puntals fora dels provats a assaig. Malgrat que la creació de l’estructura del set sigui obra dels Margeners de Guissona, va tornar a ser la colla penedesenca la que va deixar bocabadats els aficionats de les torres humanes l’any 2012. De nou durant la diada de Tots Sants, els Castellers de Vilafranca descarregaven l’imponent set de nou amb folre i es convertien en l’única colla que l’ha intentat.