Ara Castells29/10/2016

"Els Castellers de Pen Lleyn volem ser a Tarragona el 2018!"

Les espectaculars imatges del Concurs de Castells serveixen per impulsar la primera formació castellera fundada a Gal·les

Efren Garcia
i Efren Garcia

BarcelonaLes experiències castelleres fora de l'Estat que han funcionat més bé han estat les nascudes al territori com a iniciatives pròpies. Durant anys han aparegut formacions estretament lligades a entitats catalanes com a casals a l'estranger, si bé els projectes de més èxit han estat fins ara els dels Castellers de Lo Prado, a Xile, o els Xiquets de Hangzhou, a la Xina, originats com a necessitats pròpies i dirigides des de la distància per colles catalanes. Si bé es tracta encara d'una iniciativa molt incipient, aquesta setmana la petita comunitat de la península de Lleyn, a Gal·les, ha trobat en el fet casteller una activitat que podria omplir un forat en el seu ventall d'oferta social.

El 7 d'octubre una pàgina de Facebook amb diverses imatges del Concurs de Castells anunciava l'aparició dels 'Castellers of Pen Lleyn'. La primera reacció va ser un missatge breu però que explica a la perfecció el que li passa pel cap a qualsevol estranger quan algú li proposa pujar dalt d'un castell: "Em fas riure, col·lega". "Mentre no tinguis quatre persones sobre teu ja està bé", tranquil·litzava una primera resposta. Més tard, hi apareixia una breu explicació castellera, i ja s'hi havien sumat tres veïns.

Cargando
No hay anuncios

"Després del Concurs, un gal·lès va contactar amb nosaltres perquè volia fer castells al seu poble, perquè n'estava enamoradíssim", explica Marc Pujol, president dels Castellers de Londres. "Ens vam passar una hora al telèfon". Aquell contacte va servir per intercanviar vídeos molt bàsics sobre la tècnica castellera: "Li vaig explicar que es tracta d'una tradició que s'ha anat traslladant oralment i amb la pràctica i que, per tant, és molt complicat començar des de zero sense cap ajuda". Uns dies més tard la maquinària ja estava en marxa.

El 18 d'octubre Aled Hughes, a Radio Cymru, entrevistava Huw Williams, l'impulsor d'aquest nou projecte. A través dels vídeos de la BBC, de Redbull TV o de TV3, però també de colles com els Castellers de Barcelona, la Colla Joves Xiquets de Valls o els Castellers de Londres, Williams va animar els veïns de Pwllheli a formalitzar una primera trobada el 20 d'octubre. En aquella reunió es va lligar una nova data ja amb la intenció de practicar aquella activitat que només havien vist en vídeos.

Cargando
No hay anuncios

"El primer cop que vaig veure aquestes fantàstiques torres a televisió va ser per casualitat quan treballava a Fuengirola", explica Huw Williams a l'ARA, però "el que realment va tornar a fer créixer el meu interès van ser les imatges de Tarragona d'aquest any". El que més el va atreure va ser com "s'hi involucra tota la comunitat i tothom és part de la torre independentment de la seva alçada o destresa".

Dimecres el centre d'oci de Pwllheli, un poblet de poc més de 4.000 habitants situat a la regió de Gwynedd, va viure el primer taller de castells organitzat a Gal·les per ciutadans gal·lesos. "Per casualitat, un membre dels nostres castellers hi va poder anar", comenta Marc Pujol. "Els Castellers de Londres farem tot el que puguem perquè aquesta iniciativa triomfi". "Esperem que ho puguin mantenir fins que hi puguem anar, segurament a finals de novembre".

Cargando
No hay anuncios

Després de la primera experiència, Huw Williams explica que hi ha "molta gent que vol formar part d'un club, però no necessàriament des del punt de vista esportiu". "Volem explotar el nostre esperit d'unió", afirma mentre compara Gal·les amb Catalunya: "Som molt similars a vosaltres a causa del nostre origen rural". De fet, es calcula que més del 80% de la població de Pwllhei és de parla gal·lesa. A més, el municipi va veure néixer el 1925 el Plaid Cymru, un partit polític que lluita per la independència de Gal·les del Regne Unit. "Tot i que el turisme representa un dels principals ingressos econòmics, a la península de Lleyn hi ha molts agricultors. Jo visc en una granja i la família de la meva dona te vaques i ovelles per tot Snowdonia".

La seva ambició explica les ganes que tenen de fer castells. "Volem ser a Tarragona el 2018!". Si bé també demostren tenir clar que no tot s'hi val i que hauran de treballar de valent per poder-se considerar una colla castellera quan afirmen que volen participar "a qualsevol altre festival quan siguem prou bons per ser-hi, i donar així als joves una experiència de diferents cultures".

Cargando
No hay anuncios

La nova colla castellera convida els catalans que els vulguin visitar a donar-los un cop de mà en aquests primers passos que segur que seran importants i engrescadors.