Els Castellers de París ja alcen castells de sis pisos
La diada internacional celebrada aquest cap de setmana a Londres també ha pogut veure el tres i el quatre de sis amb acotxaneta de la colla anglesa
BarcelonaLa primera trobada internacional entre els Castellers de Londres i els de París ha estat exitosa. La comunió entre les dues formacions ha estat total i la col·laboració mútua ha fet possible que els parisencs s'apuntessin els dos primers castells bàsics de sis del seu historial.
Divendres les dues formacions van poder assajar juntes al local dels londinencs, l'església de Saint Thomas. Allà s'hi van poder veure els primers castells de germanor però també proves completes com el pilar de quatre aixecat per sota. Ahir va arribar el primer tast en societat. Les dues colles castelleres van trobar-se a Hatherley Gardens en una exhibició emmarcada en els actes del Crouch End Festival que va aplegar molt de públic. Van mostrar construccions de cinc pisos com el quatre de cinc de germanor, amb dues rengles de cada colla i un pom de dalt mixt. Els Castellers de Londres van descarregar el tres de cinc amb acotxaneta i els de París el quatre de cinc amb agulla.
Avui era el moment del plat fort, el primer festival internacional de castells. L'actuació ha tingut lloc a la plaça Bishop, a l'Old Spitalfields Market. Si bé el públic ha hagut de seguir la diada separat dels castells per un seguit de tanques, l'exhibició ha valgut la pena. Les dues colles han calcat les seves actuacions. Els Castellers de Londres han completat els dos castells de sis pisos amb la figura de l'acotxaneta, un casteller que, fent la posició d'acotxador, corona l'estructura substituint l'enxaneta. Els Castellers de París han descarregat per primer cop les dues construccions bàsiques de sis, el tres i el quatre, requisit que s'intueix que serà indispensable en un futur no gaire llunyà per formar part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a membre a l'estranger. Tot i que la colla local no ha pogut completar les estructures de sis pisos de manera convencional, l'organització de la trobada i els castells assolits suposen un nou pas endavant en la seva sòlida progressió.
En declaracions a l'ACN, Jan Creixell, cap de colla dels londinencs, afirmava que "fer castells té molta força d'integració, […] és igual d'on vinguis o quina edat tinguis, és una bona excusa per trobar-se gent diferent". Si bé l'activitat castellera és sorprenent fora de les fronteres catalanes, el concepte de seguretat al país britànic fa que molts veïns de la ciutat encara s'ho mirin de lluny. Creixell ha confessat que no ha estat fàcil aconseguir actuar a Spitalfields Market. "Havíem d'avançar una mica com a colla, tenir més estructura i estar més preparats per poder-nos-ho plantejar". Tot i així, el contacte amb els Castellers de París i els de Copenhaguen, que finalment no s'han pogut sumar a aquesta primera actuació, i la diada celebrada per Sant Jordi al popular Borough Market, van acabar d'empènyer els londinencs a organitzar una trobada que obre les portes a futures exhibicions.
La diada ha estat possible, en part, gràcies a les donacions altruistes que han rebut de gent d'arreu d'Europa, és per això que han decidit mantenir la plataforma destinada a aquesta tasca en marxa durant uns dies més. A canvi de col·laborar amb les dues formacions, els mecenes obtenen un mocador, o bé de la diada o bé de les colles.
Castellers de París: P4, 2d5, 3d6, 4d6, P4xs, 2 P4 germanor
Castellers of London: P4, 2d5, id 3d6*, id 4d6*, P4xs, 2 P4 germanor
* Els castells fets amb acotxaneta no es consideren complets.