"El món casteller són totes les colles i tots els castellers"

La Xarxa retransmetrà Santa Tecla dins la seva aposta pel fet casteller amb el 'Dosos amunt!' i la retransmissió de les diades més importants de la temporada

Toni Comas i Carles Cortès, encarregats de conduir els espais de castells a La Xarxa. LA XARXA
Marta Díaz
16/09/2015
9 min

BarcelonaCarles Cortès va endinsar-se en el món del periodisme casteller de la mà de Tarragona Ràdio tot just quan feia el segon curs de la carrera de periodisme l'any 1994. Des d'aleshores, moltes coses han canviat en el món del periodisme, però la passió pels castells ha estat una constant durant tota la seva trajectòria. Ara, de la mà de La Xarxa de Televisions Locals, és al capdavant de les retransmissions en directe de les principals diades castelleres del país i del programa 'Dosos amunt!', que repassa cada setmana l'actualitat castellera i que s'emet en 29 televisions locals d'arreu del territori català.

Ens expliques que vas començar gairebé paral·lelament a retransmetre en el món dels esports i en les diades castelleres. Quina és la diferència entre un món i l'altre? Canvien gaire les retransmissions segons el seu àmbit?

"Les narracions sempre són molt particulars i molt personals, cadascú te el seu estil. Jo el que he intentat des del primer dia és aplicar l'emoció d'una narració esportiva al món dels castells, perquè, tot i que sé que és una comparació que no agrada, s'assemblen molt perquè són molt passionals. Els castells no són esport, però el tractament periodístic i informatiu dels castells és el mateix, i jo he intentat sempre aplicar-lo. Hi ha prèvies, hi ha declaracions, hi ha retransmissions, hi ha seguiment dels assajos –com en els entrenaments dels partits–, hi ha cròniques posteriors, etc. Fins i tot, alguns caps de colla fan declaracions com 'guanyarem!' o 'tenim una baixa i no podem tirar aquest castell', i aquest és un tractament esportiu des del mateix cor de les colles".

Has passat en dos anys a ser una de les cares més conegudes del món periodístic casteller. Com és d'absorbent la feina del retransmissor casteller?

"Com que és una feina que t'agrada és una feina fàcil. Si fos un àmbit que no dominessis tant seria diferent. Però, com t'agrada, ja segueixes el dia a dia perquè això fa que la feina sigui més agraïda, tot i que evidentment hi ha coses que se t'escapen.

A mi el que més m'absorbeix de cara a les retransmissions és cercar les dades de les colles, què suposa cada castell en cada cas concret, buscar les dades que cal tenir presents en el moment dels directes, etc.; i, pel que fa al 'Dosos amunt!', controlar totes les dades de les colles de les quals hem de parlar i estar molt al dia de l'actualitat, la seva evolució, etc., perquè em fa pànic equivocar-me en el món casteller, ja que és un món molt exigent".

La plataforma des d'on Carles Cortès de La Xarxa i Raquel Sans de TV3 van retransmetre en directe la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès. LA XARXA

Des de quan presentes el 'Dosos amunt!' i des de quan realitzes directes? Quines diferències hi ha a l'hora de preparar-los i quin prefereixes?

"El 'Dosos amunt!' va ser un projecte de La Xarxa que anava unit a les diades castelleres i que va començar l'any passat. La Xarxa volia apostar pels castells amb un programa setmanal que parlés de l'actualitat del cap de setmana i combinar-ho amb les retransmissions. Tots dos projectes van néixer en paral·lel. Aleshores els responsables del projecte ens van posar en contacte al Toni Comas i a mi, que ja ens coneixíem, i ens hi vam tirar de pet.

Al programa setmanal, han sortit imatges amb declaracions de caps de colla de vora 50 colles ja, les 30 primeres del rànquing evidentment, però també de colles de set i de vuit. En el món casteller és molt difícil que surtin colles 'petites' i crec que nosaltres ho hem aconseguit, i estic molt content que ho haguem fet, ja que crec que té molt mèrit aquesta fita.

Però per a mi el més apassionant són els directes, perquè és com viure-ho com un casteller més. Per a mi el gran dia va ser el Concurs de Castells de l'any passat. Nosaltres vam fer durant dos dies un munt d'hores i jo encara n'hauria fet 10 més, igual que al passat Sant Fèlix hauria fet tres hores més si hagués calgut, per la passió i l'emoció de viure una cosa en directe, més enllà de fer un programa o 'magazine'. En qualsevol àmbit jo prefereixo molt [més] el directe, m'apassiona el directe".

L'any passat La Xarxa va superar de llarg l'oferta de TV3 i aquest any han arribat a un acord per fer una producció conjunta. Com valores l'esforç de les televisions de proximitat pel que fa a la cultura popular?

"Jo senzillament crec que La Xarxa va omplir un buit que faltava. Hi ha molts mitjans locals que han volgut retransmetre diades i s'apostava molt per fer-les, però quedava un buit, que era retransmetre en directe per televisió les diades castelleres a escala global de Catalunya, i reconec que és molt difícil per la gestió, són moltes hores, cal molta gent, etc.; però crec que La Xarxa l'ha omplert. També calia un programa com el 'Dosos amunt!' en què unes hores després de l'actuació poguessis veure un resum de la jornada, i calia retransmetre les diades en directe a escala global. És una aposta molt bona i em consta que a La Xarxa estan molt contents amb el resultat. Això es veu sobretot en el 'feedback' que s'ha creat a les xarxes socials amb els teleespectadors i això demostra que l'aposta que s'ha fet des de La Xarxa ha donat els seus fruits".

D'esquerra a dreta, Eugeni Sallent, director de Televisió de Catalunya; Brauli Duart, president de la CCMA; Francesc Pena, conseller delegat de la XAL; Josep Maria Cortès, president de la CCCC, i Joan Foguet, cap de l'Àrea de Continguts de La Xarxa. LA XARXA

Com treballeu el contacte i organització entre les televisions locals de cada nucli on retransmeteu les diades? Per exemple, a localitats com Mataró, quan us coordineu amb M1TV, quan feu les retransmissions amb TV3 o quan col·laboreu amb periodistes externs.

"El 'Dosos amunt!' és tan senzill que, de l'agenda de diades del cap de setmana, el dilluns anterior el Toni Comas i jo triem les quatre o cinc diades més importants. Ens agradaria tenir-ne moltes més, però decidim en funció del temps de què disposem. Aleshores La Xarxa es posa en contacte amb la televisió local en qüestió que grava tota la diada, ens envia les imatges a La Xarxa i el Toni Comas les edita per decidir quins són els castells que hi apareixeran.

Pel que fa als directes, habitualment l'equip que retransmet sempre és el mateix, però quan retransmetem amb La Xarxa en solitari col·laborem amb periodistes com l'Efren Garcia, que per a mi té la virtut de la didàctica, que jo valoro molt, ja que a banda del coneixement que té del món casteller, explica d'una manera molt didàctica tot el tema dels castells. I per a mi és molt important en un directe adreçar-nos tant als castellers que segueixen les diades com als aficionats que els agrada veure castells però no hi entenen tant; i en això l'Efren hi aporta molt, i ho fa molt bé, d'explicar-ne els detalls de forma planera.

I quan treballem amb TV3 les dues cadenes han creat un equip mixt, format per la Raquel Sans, el Biel Duran, el Toni Comas i jo, que no havíem treballat mai junts, però que treballa molt bé i que adequa el format d'un directe al format de TV3.

Enguany, a més, tinc la sensació que, a banda de l'acord entre TV3 i La Xarxa, el 'Dosos amunt!' i el 'Quarts de nou' s'han convertit en programes complementaris. El 'Dosos amunt!' representa l'actualitat de la jornada castellera i el 'Quarts de nou' és el vessant reflexiu i de tertúlia del que ha passat el cap de setmana, fet que crec que és positiu".

Penses que el fet de col·laborar amb diferents periodistes del món casteller dóna pluralitat a les vostres retransmissions?

"Més que pluralitat, enriqueix, i molt. La presència de l'Efren, de la Raquel i del Biel, i també les col·laboracions dels periodistes de les televisions locals, enriqueix enormement les retransmissions i crec que és necessari perquè el debat benentès i la tertúlia enriqueixen. Crec que és molt interessant que hi hagi diverses veus i que no en sigui només una que determini el contingut del programa. La paraula és 'enriquir'. I ja no parlo només de nosaltres, sinó de qualsevol aspecte del món casteller tractat des dels mitjans de comunicació. A mi m'agrada donar veu a totes les opinions possibles i crear-ne un debat constructiu".

A més, enguany La Xarxa ha estrenat les retransmissions per ràdio i cedeix els 'streamings' a diaris com l'ARA durant les actuacions per als 'minut a minut'. Com es gestiona tot aquest desplegament?

"Jo crec que això també és una cosa molt important. No estic en el dia a dia de La Xarxa, però m'he adonat des de l'any passat que, entre tots els departaments de La Xarxa, hi havia molta gent que desconeixia el món casteller, i 'aquests dos tios que van els dilluns' hem aconseguit que s'hagi implicat molta d'aquesta gent en el món casteller, i que departaments com l'interactiu s'hagin implicat molt en el programa i les retransmissions.

El desplegament televisiu, el contacte amb altres mitjans, la presència a les xarxes socials, etc., fan que hi hagi un munt de persones i equips implicats en aquest projecte; i això és molt important perquè no tothom pot estar en el moment del directe mirant la televisió, però nosaltres podem oferir, gràcies a tots aquests departaments que s'hi han implicat d'aquesta manera, que els espectadors, castellers o aficionats puguin accedir a la informació per altres mitjans diferents, mitjançant la ràdio, l''streaming' cedit a diaris com l'ARA, les xarxes socials, el que sigui. Tot això es pot fer gràcies a aquests equips que hi ha darrere La Xarxa.

Entre tots estem fent que un projecte que era un programa i unes retransmissions es facin cada vegada més grans i millors".

Carles Cortès i Efren García retransmetent la Diada de festa major de Vilanova d'enguany. LA XARXA

En les vostres retransmissions també feu servir xarxes socials com Twitter per acostar-vos al públic que us veu des de casa. Com és interactuar d'aquesta manera en directe amb la gent que us veu? Implica això un canvi en el llenguatge i la manera de comunicar respecte, per exemple, del 'Dosos amunt!'?

"Per a mi és fonamental que la gent que ens veu en directe ens ajudi a fer les retransmissions castelleres. Moltes vegades se'ns escapen coses, perquè no podem abastar-ho tot, i la gent des de casa ens ajuda molt. Ens encanta, i ens hem adonat de la transcendència del fet casteller gràcies a això, que ens arribin missatges d'arreu del món. Jo 'flipo' literalment quan estic en un directe i ens envien un missatge des de l'altra banda de l'oceà o des d'Austràlia espectadors que ens estan veient. Per a mi aquest 'feedback' ratifica que la feina que estem fent dóna els seus fruits. Nosaltres, a més, tenim alguns missatges de crítica que ens han agradat molt i els tenim apuntats per intentar-los aplicar de cara al futur, ja que impliquen una reflexió per a nosaltres.

D'altra banda, jo no he canviat ni el llenguatge ni la manera de fer, i la sensació és que en general no hem canviat la manera de fer. El que sí que hem canviat és la necessitat de buscar aquests missatges, de buscar l'opinió de la gent, de veure què diuen, què ens expliquen, etc. Abans segurament no fèiem gaire atenció del que deia la gent a les xarxes, i ens hem adonat que ara necessitem buscar què diu i establir aquest 'feedback' per viure més intensament les diades. Gaudim el fet d'interactuar amb els espectadors i ens agrada estar-ne pendents, però sense que això ens condicioni".

I com viviu el 'feedback' amb les colles i els seus castellers?

"Jo personalment vull agrair a les colles i als seus castellers la paciència que tenen amb nosaltres. Em fa la sensació que a vegades som pesats, que anem darrere dels castellers a plaça amb la carxofa, sigui un bon o mal moment, i el que rebem és sempre agraïment i afecte".

Enguany estem vivint el que sens dubte és la millor temporada de la història del fet casteller. Què implica això per a vosaltres? Us ha obligat a fer un desplegament més gran de recursos?

"El que implica sobretot és que has d'estar més pendent que mai de qualsevol diada, i ja no estem parlant només de gamma extra, sinó de colles de sis, set i vuit que s'estan superant també, i cal intentar estar sempre molt atent a les xarxes socials, a les colles, etc., perquè no vull deixar de tenir en compte totes les colles que no són de gamma extra i que també s'estan superant. A vegades representa un sobreesforç perquè hi ha moltes colles; és molt fàcil controlar les colles de nou i gamma extra, però per a mi és necessari controlar també totes les altres colles. El món casteller són totes les colles i tots els castellers".

Diumenge retransmetreu una de les sis diades que heu programat i probablement una de les millors de la temporada. Com encareu aquest repte?

"Per a mi la sensació de diumenge és que tornem a viure Sant Fèlix. I en la prèvia de Sant Fèlix la sensació era que viuríem la millor actuació de la temporada. Crec que altra vegada ens plantarem davant de la millor actuació de la temporada i per a una plaça com Tarragona aquest fet és important i això ens repercuteix a nosaltres. A mi personalment se m'hi afegeix un component, i és que ho farem a casa i, com a tarragoní, serà un moment molt especial de la temporada".

stats