Castells

El canvi climàtic obliga a replantejar les actuacions castelleres

Un estudi de la URV analitza els paràmetres climàtics de les diades per proposar mesures preventives

L'augment de les temperatures en les últimes dècades està obligant la societat a adaptar-se als canvis i modificar algunes dinàmiques adquirides. El món casteller tampoc en queda exempt. Els possibles canvis en l'horari de tarda en les dates més caloroses en són un exemple, però no l'únic. Ara un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, està desenvolupant un estudi per explorar com impacta el canvi climàtic en les diades castelleres.

La recerca s'ha plantejat en diversos eixos. El primer ha sigut estudiar què ha passat els últims 70 anys en les dates de les actuacions de Sant Joan a Valls (24 de juny), la Bisbal del Penedès (15 d'agost), Sant Magí a Tarragona (19 d'agost) i Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès (30 d'agost).

Cargando
No hay anuncios

Amb dades de combinació de temperatura i humitat, s'estableixen diferents paràmetres de calor: precaució, precaució extrema i perill. Un dels líders de l'estudi i investigador del departament de geografia de la URV, Òscar Saladié, exposa com en el cas de Sant Magí "en els últims 25 anys ha augmentat la freqüència de precaució extrema". Tot i això, en cap de les quatre diades analitzades s'ha arribat al tercer nivell de classificació. Aquestes dades s'han agafat d'estacions meteorològiques. Ara estan començant a prendre a les mateixes places per obtenir més precisió. Aquest Sant Joan van ser a la plaça del Blat de Valls.

Participació de les colles

L'estudi s'està fent de la mà de les colles. "Volem que tot això sigui participatiu, que siguin els castellers els qui debatin entre ells sobre les situacions meteorològiques més favorables o més adverses per fer castells", exposa Saladié. Així, s'estan fent trobades en què membres de les colles apunten els possibles canvis que es podrien fer a les diades i els qualifiquen segons la seva prioritat i viabilitat. Saladié detalla que en aquestes primeres trobades, en què ja han participat vuit colles, han sortit propostes com disposar d'aigua fresca, roba més transpirable, accés a zones d'ombra i agilitat en les actuacions.

Cargando
No hay anuncios

Una de les mesures que ja s'ha anat implementant els últims anys és la de traslladar diades de juliol i agost a la tarda, per tal d'esquivar les franges horàries més caloroses. Aquesta temporada la principal novetat arriba en l'actuació de la Bisbal del Penedès del 15 d'agost, que per primer cop se celebrarà a la tarda. Era una de les puntes de llança, ja que entre el món casteller era designada com una de les actuacions més caloroses de tot l'any.

Els investigadors de la URV seran també a la plaça el 15 d'agost per extreure'n dades. Saladié detalla que a la tarda la temperatura és més baixa, però la humitat és més alta. "Serà interessant veure aquesta combinació de temperatures i humitat", apunta.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, Les Santes de Mataró es van veure obligades l'any passat a canviar de dia per la coincidència amb les eleccions estatals del 23 de juliol. El canvi va ser valorat favorablement per tothom, de manera que aquest estiu repeteixen horari de dissabte a la tarda.

Està previst que l'estudi es publiqui a finals d'any, tot i que en aquests mesos n'aniran sortint diverses píndoles d'avançament.