L'Índia vol millorar la seguretat de les seves torres humanes

Els 'govindes' podrien recuperar l'essència de les seves exhibicions a canvi de millorar substancialment la seguretat dels seus practicants

Una de les torres humanes que els Govindes de Bombai alcen per commemorar l'aniversari de Krishna.
Efren Garcia
03/08/2017
3 min

BarcelonaA dues setmanes de la celebració de la festivitat del Janmashtami, que inclou les tradicionals actuacions de torres humanes o ‘dahi handi’ arreu de l'estat de Maharashtra protagonitzades pels anomenats 'govindes', dimarts 1 d'agost el Tribunal Suprem de l'Índia, el màxim òrgan judicial del país, va demanar al Tribunal Superior de Bombai que revisi la normativa actual per a aquest tipus d'esdeveniment de cara a relaxar les prohibicions d'edat dels participants i d'alçada de les construccions que van ser imposades l'any passat. Una divisió jurídica de la cort suprema encapçalada pel jutge Kurian Joseph, i amb la participació del jutge R.Banumathi, ha tornat 'l'afer govinda' al Tribunal Superior de Bombai perquè la normativa sigui reconsiderada. Ara serà aquest tribunal qui haurà de decidir si elimina o no les restriccions que podrien acabar amb aquesta tradició ancestral.

A la declaració jurada presentada dimarts pel govern de Maharashtra, s'afirma que el comissionat de la policia de l'estat ha redactat unes directrius per a aquest tipus d'esdeveniments segons les quals els organitzadors estarien disposats a fer modificacions respecte a les mesures de seguretat del total de les exhibicions. En aquest sentit, les actuacions es faran sobre terres tous o bé col·locant matalassos al voltant de les torres humanes, i es proveirà tots els participants de cascos protectors i d'altres elements de seguretat passiva, com proteccions pectorals. A banda, tots els 'govindes' seran registrats i es disposarà de primers auxilis i ambulàncies en cada actuació per poder traslladar possibles lesionats en cas de caiguda.

La cort suprema s'ha pronunciat en aquest sentit davant de la dificultat de verificar l'edat de cadascun dels participants dels esdeveniments del 'dahi handi’, ja que cal tenir present que només a Bombai s'hi apleguen unes 700 agrupacions –anomenades 'govinda pathaks'- que competeixen un sol dia l'any per trencar els més de 4.000 'handis' repartits per tota la ciutat.

La batalla legal dels 'govindes' es remunta a l'any 2014, quan el Tribunal Superior de Bombai va imposar la prohibició als menors de 12 anys a participar a les torres humanes, qüestió que limitava les construccions als quatre pisos d'alçada. Finalment el tribunal suprem va permetre l'actuació en condicions normals però, després de moltes crítiques, la prohibició s'acabaria fent efectiva l'any 2016, quan es va limitar la participació als menors de 18 anys i l'alçada de les construccions als 20 peus, l'equivalent a uns 6 metres. La norma obligava també a identificar cada un dels 'govindes' que participessin en les actuacions i a provar-ne l'edat.

Si bé a Catalunya els castells viuen actualment una consideració molt respectable, cal destacar que la situació de castellers i 'govindes' està encara molt distanciada. A Catalunya l'ús del casc és obligatori en tot el pom de dalt dels castells, de manera que tota la canalla queda protegida per aquest element de seguretat. L'objectiu dels castells, cada cop de forma més marcada, és descarregar la construcció sense caure, i l'índex de caigudes se situa els últims anys al voltant del 3% anual. La preparació castellera s'allarga durant tota la temporada i la preparació física dels seus participants cada cop és més important. En canvi, l'objectiu del ‘dahi handi’ és arribar trencar a un recipient ceràmic –anomenat ‘handi’– penjat d'una corda al centre d'un carrer o plaça i no es té en consideració si després la torre cau o no. El nombre de caigudes és molt alt a l'Índia i els 'govindes', que assagen només unes setmanes abans de la celebració del Janmashtami, acostumen a formar part de les castes més baixes de la societat. D'altra banda, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya gestiona una assegurança global per a totes les colles agrupades i és obligatori disposar d'una ambulància a cada actuació, dos elements més que a l'estat indi de Maharashtra es troben lluny de l'estàndard català.

La continuïtat de la tradició de les torres humanes a l'Índia podria dependre del grau d'emmirallament cap a la cultura dels castells, si bé el contacte entre una manifestació i l'altra és més aviat simbòlica. Les dificultats legals actuals han aturat l'intercanvi cultural viscut fa uns anys per formacions com els Castellers de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró o els Castellers de Sants, tots ells convidats a participar de les exhibicions de ‘dahi handi’ a l'Índia.

stats