Castells

Valls obre per fi el Museu Casteller

L'espai ajudarà el visitant a "sentir i viure" les emocions dels castellers

VallsSi us agraden els castells però encara no us heu apuntat a cap colla, ja sigui perquè us fan por les altures o perquè no us acaba de convèncer que un home corpulent i normalment suat us esclafi contra un altre home, ja teniu alternativa: el Món Casteller, Museu Casteller de Catalunya. El nou museu s'ha presentat aquest dilluns als mitjans de comunicació, en "la roda de premsa més multitudinària de la història de Valls", segons ha assegurat l'alcaldessa, Dolors Farré. El museu arriba amb una mica de retard, sobretot si es té en compte que va ser l'historiador vallenc Pere Català i Roca qui ja el va plantejar l'any 1977 i que l'any següent es va crear una taula de treball per fer-lo possible, però neix amb ambició i amb la voluntat d'atraure molta gent, gràcies sobretot a la nova tecnologia que ajudarà els visitants a "sentir i viure" les emocions dels castellers. Sense vertigen ni suor.

El nou equipament ocupa 2.800 metres quadrats, es troba a pocs metres de la plaça del Blat i vol ser tot un referent de la cultura catalana. Construir-lo ha costat 9 milions d'euros i, després de nombrosos problemes per adjudicar-ne la gestió, finalment l'explotaran entre l'Ajuntament de Valls, el departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Tarragona. Les tres administracions destinaran un màxim de 2 milions d'euros per garantir la viabilitat del museu durant els pròxims quatre anys. Si els visitants responen i els números surten, no caldrà destinar-hi tots aquests diners. I aquesta és la intenció.

Cargando
No hay anuncios

El museu presenta un repàs de la bicentenària història de les torres humanes, en destaca els valors (força, valor i seny) i ho fa a través d'experiències immersives, que ajuden a fer-se una idea de "què és el que viuen els castellers", segons ha explicat la directora del museu, Míriam Mariné. L'espai inclou una prova de força que ajuda a comprendre què implica tenir un company de colla a sobre les espatlles, així com una projecció a través d'una pantalla anormalment vertical per poder-se imaginar una enxaneta des d'allà dalt. També hi ha un espai que permet veure les camises de les més de 100 colles existents, que van fent cada cop més gran aquesta pràctica, considerada per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2010. A les projeccions, el museu aprofita imatges espectaculars captades amb drons i també presenta testimonis, grans i petits, per respondre una pregunta: per què fem castells? L'Anton, un dels protagonistes, ho descriu així: "És com aixecar un monument de carn i ossos que fa el mateix poble. És una celebració".

Divendres, l'estrena

El museu obre les portes aquest divendres i Valls ja prepara una festa grossa, amb activitats populars i familiars. Tot i així, hi haurà una segona gran inauguració durant la Fira de Santa Úrsula, a l'octubre. "Aquest museu és de tothom i, sobretot, de tots aquells que ho donem tot cada cap de setmana arreu del territori", ha destacat el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Rubén Gaón, que ha advertit d'un risc: "Molt amb compte que això dels castells enganxa". La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, també han participat a la roda de premsa i han confiat que el museu servirà per promocionar el territori i atraure el turisme.

Cargando
No hay anuncios

L'entrada general costa 8,80 euros, però s'apliquen descomptes i bonificacions de fins al 50% als joves d'entre 12 i 17 anys, a les famílies nombroses o monoparentals, als estudiants i als que tenen el Carnet Jove.