Tres curses de cavalls úniques a Catalunya
Vila-seca acull un any més el Cós de Sant Antoni
Vila-secaMés de 10.000 persones van vibrar al circuit hípic del Parc de la Torre d’en Dolça de Vila-seca diumenge passat amb les tres curses de cavalls del tradicional Cós de Sant Antoni. Un èxit, un any més, de les úniques curses de cavalls que se celebren a Catalunya i que estan declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. En cada una de les tres curses hi van participar un total de 16 cavalls pura sang anglesos i es van repartir 30.000 euros en premis.
En la primera cursa, de 1.700 metres de distància, Premi Torre d’en Dolça, el guanyador va ser el cavall Príapo, de la quadra MP Racing i muntat pel genet Marc Pulido. En la segona cursa, Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, amb una distancia de 2.500 metres, el guanyador va ser el cavall Cat Haclysme, de la quadra Anaiak i muntat per Dinis Ferreira. Per últim, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, la va guanyar el cavall Peace Warrior, de la quadra Costa La Vall i muntat per José Luis Borrego.
Va ser una gran jornada festiva, emmarcada en la Festa Major d’Hivern de Vila-seca, en què els assistents van poder gaudir d’un gran ambient esportiu i familiar vinculat al món dels cavalls. Els professionals, les autoritats, els propietaris i els aficionats en general que van assistir a les curses van poder gaudir d’una excel·lent organització. A més, enguany l’emoció va ser també protagonista en aquesta jornada, ja que els jutges van haver d’utilitzar la foto finish per resoldre les arribades finals en cada una de les tres curses.
Llarga tradició
Documentades des del 1876 i molt populars ja a començaments del segle passat, les curses de Vila-seca es van professionalitzar fa uns anys i estaven reglamentades per la Societat de Foment de la Cria Cavallina d’Espanya. Des del 2016, però, les curses passen a ser reglamentades pel Jockey Club Espanyol de Carreres de Cavalls. Les curses de Vila-seca es poden considerar com a professionals, com poden ser-ho a Madrid, Sant Sebastià o Sevilla. No obstant, des de fa 25 anys que a la cita ja s’hi van començar a congregar els millors genets espanyols, com Claudio Carudel i Lluís Saugart.
A finals de l’any 2010, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar element festiu patrimonial d'interès nacional el Cós de Sant Antoni de Vila-seca, un reconeixement que permet que aquest acte que se celebra a Vila-seca des del finals del segle XIX quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.e