Torres: de l’agricultura ecològica a l’agricultura regenerativa
Crea cobertes vegetals i introdueix animals a les vinyes
Vimbodí I PobletMiquel Torres Maczassek, cinquena generació de la família Torres i director general de l’empresa, destaca que la companyia “sempre ha treballat la terra de manera respectuosa”, però que va ser el 2007 quan van ser conscients de la realitat del canvi climàtic i dels efectes que podria tenir a la viticultura. Per això, van posar en marxa el programa ambiental Torres & Earth, que preveia tota una sèrie d’actuacions encaminades a l’adaptació al canvi climàtic i a reduir les emissions per ajudar a mitigar-ne els efectes. El primer objectiu que es van fixar el van assolir amb un any d’antelació. Ara ja han reduït en un 35% la petjada en tot el seu abast (de la vinya al consumidor) del 2008 al 2021 i volen arribar al 60% de reducció d’emissions l’any 2030 i a les zero emissions netes abans del 2040.
Del celler a les vinyes
A partir del 2021, l’empresa va decidir transformar progressivament totes les seves vinyes ecològiques en regeneratives i va començar per les finques més emblemàtiques, entre les quals hi ha les del Castell de Milmanda –on neixen els vins blancs Milmanda i Sons de Prades– i Grans Muralles –que dona origen al vi negre del mateix nom–. “Fins fa un parell d’anys, tot el que fèiem per reduir emissions estava circumscrit a l’àmbit productiu del celler (plaques fotovoltaiques, mesures d’eficiència energètica, reducció del pes de les ampolles, mobilitat sostenible, etc.) però em vaig començar a preguntar què passa amb les vinyes, per què no poden absorbir grans quantitats de CO com fan els boscos. Nosaltres, a més de vinaters, som viticultors i tenim més de 1.100 hectàrees de vinya en propietat a Catalunya. Vaig començar a llegir sobre gestió holística i agricultura regenerativa i vaig veure que aquest era l’únic model agrícola que tenia sentit en un context de canvi climàtic”, explica Torres.
Petits ecosistemes naturals
La viticultura regenerativa pretén imitar la natura tant com sigui possible. L’objectiu és crear petits ecosistemes naturals, que permetin recuperar la fertilitat dels sòls, reduir l’erosió i afavorir la biodiversitat per convertir les vinyes en grans embornals de carboni. És la viticultura del canvi climàtic. La viticultura regenerativa es basa en el sòl i en recuperar la fertilitat natural i la biodiversitat mitjançant tècniques com les cobertes vegetals i la introducció d’animals a la vinya, entre d’altres.
Les cobertes ajuden a activar la bomba de carboni tot contribuint a reduir les concentracions de CO de l’atmosfera (i, per tant, ajudant a frenar l’augment de les temperatures), ja que les herbes que conformen aquestes cobertes poden capturar una gran quantitat d’aquest CO i fixar-lo en el sòl per crear matèria orgànica. Per altra banda, els animals com les cabres o les ovelles ajuden a gestionar aquesta coberta vegetal i reduir així l’ús del tractor.