Arts

Les Terres de l’Ebre es reivindiquen com a seu de festivals i cultura contemporània

El Deltebre Dansa tanca quinze dies d’activitats amb 8.000 espectadors, 19 professors i 300 estudiants de dansa de 50 nacionalitats

DeltebreHan calgut més de quinze anys de picar molta pedra per situar al mapa l'oferta cultural i la creació contemporània de les Terres de l'Ebre. Però ja és una evidència que les arts escèniques, audiovisuals i digitals han pres el protagonisme en els territoris perifèrics del sud del país. Aquest moment dolç de l'oferta cultural es va poder constatar dissabte passat, entre el bullici de la gran carpa central del festival Deltebre Dansa, just al centre del Delta de l'Ebre. El certamen –que enguany ha complert divuit anys– va tancar l'edició amb l'espectacle de circ i dansa contemporània VoloV, del Col·lectiu TQM, una obra inspirada en el text Els ocells, del dramaturg de la Grècia clàssica Aristòfanes. L'obra va ser el punt culminant de quinze dies de programació, amb una trentena d'espectacles –que han aplegat 8.000 espectadors–, 19 professors i prop de 300 estudiants de dansa de gairebé cinquanta nacionalitats: de Nova Zelanda, fins a Corea del Sud, passant per Mèxic, Islàndia i el Kazakhstan. Sota el lema Movement matters [El moviment importa], el festival ha volgut apel·lar a la funció reivindicativa de la creació artística. "Qui sap si, tal vegada, el Deltebre Dansa serà la llavor que faci germinar un nou petit-gran canvi", en paraules del ballarí i coreògraf tortosí Roberto Olivan, fundador i director artístic del festival.

Però el Deltebre Dansa només és la punta de llança de les propostes culturals innovadores que a poc a poc han fet canviar la percepció generalitzada que els territoris rurals són espais immòbils, eclipsats exclusivament per la cultura popular. Visibilitzar aquest canvi de tendència és l'objectiu de la nova marca Festivals Terres de l'Ebre, una plataforma col·laborativa que aglutina disset festivals del sud del país i que vol fer d'altaveu per amplificar la visibilitat i la viabilitat dels projectes, generar noves audiències i donar espai i notorietat al teixit professional en territoris no metropolitans.

Cargando
No hay anuncios

"Les quatre comarques de les Terres de l'Ebre congreguen un ampli nombre de festivals durant tot l'any, una oferta cultural que reuneix més de 200.000 assistents i té un impacte econòmic per al territori de més de dos milions d'euros anuals", comenta Xènia Gaia, gestora cultural resident a Ulldecona i impulsora de la iniciativa. La marca inclou festivals de música, dansa, audiovisual, arquitectura i cinema que articulen una xarxa territorial que va des de la Ribera d'Ebre –on se celebra el festival de màping i natura Ebrelumen– fins a les Nits de Tyrika d'Alcanar, a l'extrem sud.

"Les Terres de l'Ebre viuen un moment d'eclosió en propostes vinculades a la cultura contemporània. I si s'ha arribat a aquest punt és perquè, els darrers quinze anys, els agents del territori hem aconseguit consolidar un públic fidel, acostumat a consumir arts escèniques, visuals i digitals, amb projectes professionals, arriscats i reconeguts tant al nostre país com internacionalment", explica Aida Boix, directora del Centre d'Art Lo Pati d'Amposta, que aquesta primavera ha estat reconegut com a millor espai d'art en la 39a edició dels Premis ACCA, el certamen amb el qual l'Associació Catalana de Crítica d'Art reconeix el més destacat produït durant l'any anterior en el camp de les arts visuals a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

A principi de juny, Eufònic, el festival d'arts sonores, visuals i digitals-performatives amb seu en diverses poblacions del sud del Principat, va rebre el Premi Nacional de Cultura que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) per una programació "que inclou propostes artístiques de tendències avançades que es vinculen amb l'entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l'Ebre, amb espais singulars i amb jornades per a professionals i tallers de formació". El festival, que enguany arribarà la dotzena edició, se celebrarà del 24 al 27 d'agost. Abans, però, s'haurà celebrat el festival de música de Tortosa Proto-fest, el Delta Chamber Music festival amb seu Principal a Amposta, les Jornades Musicals de l'Ermita de la Pietat i el Rihihiu, un festival d'arts vives a les masades de la plana del Montsià que vol contribuir a la revisió de la cultura popular des d'una perspectiva feminista i LGTBIQ+.