A recer del món, entre la serra de Llaberia i el cim del Montalt, hi ha la finca del Teixar, que pren el nom d’una font. Hi neix el vi de finca qualificada (VFQ) de Vinyes Domènech, el primer de la DO Montsant i un dels 19 que hi ha a Catalunya. És un segell d’altíssima qualitat, que acredita un decenni de prestigi i valor enològic, però sobretot de saviesa a l’hora de cultivar un paratge molt precís amb unes normes i paràmetres més estrictes. Joan Ignasi Domènech és el propietari del celler, situat a Capçanes (el Priorat), i amb la seva família va fixar la mirada ara fa 20 anys en el potencial d’unes vinyes velles de garnatxa peluda que creixen sobre sòls pedregosos calcaris. Al voltant seu, un ecosistema ple d’interaccions naturals: flora, fauna i microorganismes. “L’anyada 2019 és una joia, és un cant a la vida, flueix, hi ha taronja sanguina. Emmarca precisió, punt just, la cura del subsol. Es nota la terra viva. Hi ha arrel, alliberament, un treball enològic definit i parla molt del futur brillantíssim que ve”, diu el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca. Aplaudeix amb entusiasme l’ecosistema floral creat per Vinyes Domènech a l’acte de celebració, al Jardí Botànic de Barcelona.
Es tasten 8 anyades, les més representatives dels vint anys. Hi ha consens a assenyalar la qualitat extraordinària de les anyades 2006, 2008 i 2019. Teixar fa un gir en els últims anys cap a la finor, la subtilesa i l’elegància. El salt de la bota al foudre per a la criança és determinant. “La 2019 és una obra d’art”, sentencia Joan Carles Ibáñez, sommelier del Lasarte. “A partir d’aquesta anyada els nostres vins tenen textura, fluïdesa i nutrició”, complementa Domènech. “I això és fruit del treball que hem fet als sòls incrementant el percentatge de matèria orgànica, però també investigant la influència de les espècies vegetals de la finca. La física i la química ja les teníem, ens hem centrat en la biologia. Sabem que la garnatxa necessita ciència i coneixement per tenir estil. És una varietat que es deixa seduir per diferents tipus de sòl, però que cal protegir perquè és molt delicada”, matisa. Com a model, Domènech té al cap França i, en particular, la regió de Châteauneuf-du-Pape, amb 500 anys d’escola. “El més gran dels vins està en les persones que el fan i que el somien”, diu el Master of Wine Pedro Ballesteros, que presenta l’acte. Teixar és el somni d’una família, l’obstinació de regenerar sòls i el rescat i l’orgull d’una varietat autòctona. “Avui descobrim el potencial d’envelliment de la garnatxa”, afegeix el sommelier Ferran Centelles. Ell guia el tast i els assistents el reben amb llum als ulls i bellesa a la boca.