Patrimoni

La Tabacalera es prepara per a una segona vida

L'antiga fàbrica acollirà un centre universitari i el conservatori de música, mentre es resol la incògnita de la Biblioteca Provincial

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, a l'interior de la Tabacalera
19/03/2025
5 min
Regala aquest article

TarragonaLes màquines ja estan a punt per tornar a entrar a la Tabacalera de Tarragona i donar una segona vida a aquest complex industrial de 68.000 metres quadrats que va deixar de fer tabac l'any 2007. "Quan tinguem la llicència d'obres, entrarem el més ràpid possible", explica al diari ARA Ferran Thomas, el gerent de l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), un centre de formació privat adscrit a la Universitat Rovira i Virgili (URV). La seva intenció és poder començar a impartir el Grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport el setembre del 2026 al mòdul 5 de la Tabacalera i estan a punt per començar les obres. L'Ajuntament de Tarragona ja va aprovar en el seu darrer ple l'adjudicació a EUSES de la concessió durant quaranta anys d'aquest mòdul, a canvi d'un cànon anual de 212.300 euros que s'exigirà a partir del 20è any. L'escola universitària ja ha presentat el projecte bàsic i està a l'espera que l'Ajuntament els concedeixi la llicència d'obres per començar els primers treballs de sanejament i enderroc. Paral·lelament, EUSES haurà de presentar també el projecte executiu perquè s'autoritzi tota la transformació prevista, però les obres ja hauran començat. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, és optimista i assegura que "les obres començaran el mes de març o, com a molt tard, a l'abril".

El futur de Tabacalera

TIPUS D’EQUIPAMENTS

Sense definir

Existents

En rehabilitació

Aprovats però no fets

Demolició

Possibles

USOS PREVISTOS

7.

Biblioteca Provincial (Ministeri)

1.

Tarragona Impulsa i Capsa de Música

8.

Conservatori de Música (Diputació)

2.

Arxiu Municipal (existent) i redacció

9.

Possible concessió bar/restaurant

de TAC12 i RTVE (pendents)

10.

Sense definir

3.

Sense definir

11.

Sense definir

4.

Sense definir

12.

Necròpolis romana

5.

EUSES

13.

Pendent de demolició

6.

ICAC

passeig de la Independència

riu Francolí

El projecte total preveu transformar els 3.124 metres quadrats que ocupa el mòdul 5. En aquesta primera fase es remodelarà "tot l'embolcall de l'edifici", segons Thomas, així com la planta baixa i el primer pis. Com que els prop de 120 alumnes començaran fent el primer curs, en tindran prou amb aquestes dues plantes. El segon i el tercer pis no es remodelaran fins a l'estiu següent, per donar més espai als nous estudiants. Tot plegat suposarà una inversió de 3.696.089 euros que assumirà EUSES.

Primer pas per a la transformació

L'alcalde Viñuales, que considera la revitalització d'aquest conjunt industrial un dels projectes més importants del mandat, confia que l'arribada d'EUSES "serà l’inici de tot el que ha d’irradiar el projecte de Tabacalera". "És un lloc meravellós i màgic del qual ha de poder gaudir la ciutadania de Tarragona", afegeix.

Després d'EUSES serà el torn de la Diputació de Tarragona, que ja està preparant el projecte executiu per traslladar l'Escola i Conservatori de Música que actualment és a la part alta de la ciutat i instal·lar-se a l'ala dreta de la Tabacalera, en una gran nau que ocupa 6.000 metres quadrats. L'adequació de la nau industrial on es traslladarà el conservatori té un cost d'11 milions d'euros que assumirà la Diputació. Pel que fa al calendari, ja s'ha fet el projecte bàsic i ara cal redactar el projecte executiu. La voluntat d'aquesta institució, que gaudeix de bona salut econòmica, és liquidar el pressupost del 2024 en el ple del 27 de març i al següent, el del mes d'abril, modificar el pressupost del 2025 per incloure una partida que permeti continuar avançant en el trasllat.

El trasllat del conservatori tindrà un gran impacte sobre Tabacalera: en primer lloc, perquè hi aportarà desenes d'estudiants i professors i, en segon lloc, perquè vindrà acompanyat per l'enjardinament de les zones interiors, a càrrec de l'Ajuntament, que és el propietari de l'espai. L'Ajuntament també haurà de perimetrar els edificis que encara no estiguin rehabilitats. Segons Viñuales, les dues transformacions es faran en paral·lel, "de manera que quan el conservatori estigui acabat, la zona comuna ja estarà enjardinada, oberta i llesta per gaudir-ne". L'alcalde confia que aquesta obertura de portes, que escenificarà la segona vida de la Tabacalera, es pugui dur a terme entre el 2027 i el 2028.

Un altre dels mòduls que ja té projecte és el sisè, entre el que ocuparà EUSES i la Necròpolis de Tàrraco. En aquest mòdul s'hi instal·larà l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), que actualment és a la plaça del Fòrum de Tarragona. L'ICAC és un centre de recerca públic en arqueologia clàssica creat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili (URV) i amb el trasllat triplicarà l'espai per millorar les seves infraestructures de recerca. El fet de ser al costat de la Necròpolis romana també ajudarà a crear sinergies amb un altre gran projecte tarragoní. "Aquest projecte unirà els dos equipaments a través d'un espai diàfan, obert que permetrà connectar el carrer Vidal i Barraquer amb l’ICAC", explica Viñuales, que vol que el centre de recerca, tot i ser un espai de treball, "estigui obert a la ciutadania". L'adequació del mòdul 6 per al trasllat de l'ICAC costarà 5,3 milions d'euros que assumirà la Generalitat, a canvi de la cessió gratuïta de l'espai per part de l'Ajuntament. El projecte bàsic ja ha estat presentat i ara és el torn de l'executiu.

Finalment, també hi haurà periodistes entre els nous veïns de la Tabacalera. Tant Tac12 com RTVE tindran les seves redaccions i el seu plató a la tercera planta del mòdul 2, on actualment hi ha l'Arxiu Municipal.

La casa del director de l'antiga fàbrica de tabacs, a l'interior del recinte

Sense notícies de la biblioteca

Els grans absents d'aquesta segona vida de la Tabacalera són, de moment, la Biblioteca Provincial i la iniciativa privada. El ministeri de Cultura té el mandat de fer una gran biblioteca a cada demarcació i a Tarragona, com en moltes altres províncies, encara és una assignatura pendent. Ja fa anys que s'especula amb la possibilitat que aquest gran equipament, que lligaria perfectament amb el nou pol de formació i coneixement que donarà una segona vida a la Tabacalera, es pugui instal·lar a la nau principal. La biblioteca necessita uns 8.000 metres quadrats i en aquest equipament n'hi ha de sobres. El fet que el govern espanyol i l'Ajuntament de Tarragona estiguin governats pel mateix partit (PSC) podria acabar de convèncer l'Estat, però en les darreres visites que han fet a Tarragona tant el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, com el delegat del govern espanyol, Carles Prieto, ha estat impossible arrencar aquest compromís. L'absència de la biblioteca seria un gran revés per al projecte. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llaradó, va defensar que "tots els passos han d'anar compassats" i va concloure: "No ens imaginem el projecte de la Tabacalera sense la Biblioteca Provincial".

També ajudaria a reforçar el projecte algun equipament del sector privat. Segons l'alcalde Viñuales, aquest buit l'hauria de cobrir el districte tecnològic que estan impulsant. "Aquests tipus d’empreses volen espai, serveis comuns i també una cosa que, amb tots els respectes, no tenen a Reus, que és que sigui dins de l’entorn urbà. Aquí som al costat del Serrallo", valora Viñuales. Les empreses que formin aquest districte, que encara està molt verd, podrien ocupar espais que queden encara lliures, com les naus 3 i 4, "però sempre de manera concessionada perquè això sempre serà de l'Ajuntament".

La fàbrica de Ducados i Fortuna

La primera pedra per construir la Tabacalera de Tarragona es va posar l'any 1923, però a causa d'alguns imprevistos que van des de la troballa de la Necròpolis romana fins a una inundació per una crescuda del riu Francolí, no va començar a fabricar tabac fins a l'any 1932. Entre el tabac que s'hi fabricava destaca el Ducados, el Fortuna i el Lola. L'any 2005 l'Ajuntament de Tarragona va comprar tot el complex fabril, que està considerat Bé Cultural d'Interès Local. Es tracta d'un conjunt d'edificis a l'entorn d'una plaça enjardinada. Com a curiositat, destaquen les dues cases on vivien el director i el subdirector de la fàbrica, una de les quals podria acollir algun servei de restauració, en aquesta segona vida. L'estil és clàssic i la façana que mira al riu Francolí és obra de l'arquitecte Miquel Quesada. Tot i que la fàbrica va deixar de fer tabac l'any 2007, les instal·lacions es troben en molt mal estat malgrat que els fonaments i l'estructura, pensats per suportar les tones que pesaven les màquines, sí que gaudeixen de bona salut. Al llarg dels anys hi ha hagut nombrosos projectes per donar una segona vida a la Tabacalera, però tot ha quedat en no res. L'any 2012 l'Ajuntament va fer algunes rehabilitacions que van permetre que s'ocupessin els dos primers mòduls, amb l'Arxiu Municipal, Tarragona Impulsa i la Caixa de Música.

stats