Camp de Tarragona 30/05/2023

La sequera imposa les primeres restriccions a 51 municipis més de Tarragona

A Catalunya hi ha 495 localitats en situació d'excepcionalitat, 90 en alerta i dos en prealerta

2 min
Aspecte de l’embassament de Siurana, al Priorat.

TarragonaTota l'aigua caiguda no és suficient. Ni tampoc les previsions de pluja per als dies vinents. El volum dels embassaments no millora i el Govern ha decidit continuar ampliant la llista de municipis catalans que ja pateixen algunes restriccions per la falta d'aigua. Els propers seran al Camp de Tarragona i la part de les Terres de l'Ebre que fins ara no estava afectada. La Comissió Interdepartamental de la Sequera s'ha reunit aquest dimarts i ha decidit que tots els municipis que s'abasteixen a través del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) passin de l'estat de prealerta (que no implica cap restricció) al d'alerta, que ja implica les primeres limitacions. Tot i així, des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), asseguren que "les demandes per als pròxims mesos estan garantides per als municipis que estan connectats a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona".

Municipis afectats per la sequera
Actualitzat el 30 de maig

El canvi entrarà en vigor quan la setmana vinent es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La mesura s'ha acordat després de comprovar l'estat de l'embassament de Mequinensa, que depèn orgànicament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i s'ha considerat que d'acord amb el nivell en què està actualment calia que els municipis catalans que en depenen comencessin a reduir alguns usos de l'aigua preventivament. A la pràctica, s'ha aplicat el que diu el Pla de la Sequera i que ja s'està aplicant als municipis de les conques internes del país.

Els municipis afectats són 51, entre els quals destaquen Tarragona, Reus, Cambrils i Salou, i que estan repartits per set comarques diferents, que van des del Montsià, al sud del territori, fins a l'Alt Camp.

Mesures per als municipis en alerta per sequera
  • Agricultura

    Reduir un 25% l'aigua per a ús agrícola


  • Indústria

    Reduir un 5% l'aigua per a aquest sector


  • Lúdic

    L'ús d'aigua en aquestes activitats s'ha de reduir un 5%



  • Zones verdes

    Les primeres limitacions en reg de parcs, jardins i zones verdes. Prohibició d'omplir fonts ornamentals o usar aigua per a la neteja dels carrers



  • Urbans

    Prohibició d'omplir fonts ornamentals o usar aigua per a la neteja dels carrers. Limitacions en l'ompliment de piscines

  • Consum limitat

La Generalitat controla, a través de l'ACA, totes les conques internes del país, mentre que les del riu Ebre estan gestionades per la CHE, que depèn del govern de l'Estat. De moment, aquestes últimes conques no tenen restriccions municipals, però sí que pateixen ja fortes limitacions amb el reg agrícola, un sector molt important en aquesta zona del país.

Pel que fa a la resta del territori, el que sí que controla la Generalitat, està dividit en 18 zones, de les quals només tres estan en situació de normalitat, una en prealerta, tres en alerta i 11 en excepcionalitat. Amb la nova modificació, hi haurà 495 municipis en l'estat d'excepcionalitat (amb restriccions molt més severes), 90 en alerta, dos en prealerta i només 43 en normalitat. En total ja hi ha sis milions de catalans amb algun tipus de restricció en l'ús de l'aigua.

stats