Agricultura

La sequera deixa la DOP Siurana amb un 50% menys d'oli

El Consell Regulador preveu que el preu sigui lleugerament inferior al de l'any passat

El xef Eduard Xatruch, amb jaqueta blava, collint olives amb el portaveu de la DOP Siurana, Antoni Galceran.
24/10/2024
2 min

Vila-secaLa pluja ha tornat a moltes comarques, però la dràstica sequera que ha colpejat Catalunya durant tres anys encara fa estralls. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ja va anunciar que preveien que la collita d'olives d'enguany seria un 50% inferior a l'habitual i el portaveu de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, ha confirmat aquest matí el mateix percentatge. En total, els camps d'aquesta DOP tarragonina, on els pagesos ja han començat a collir l'oliva, produiran 2,7 milions de litres d'oli verge extra, és a dir, la meitat dels 5 milions de litres que produeixen en una campanya normal. 

“Aquest any no hi ha hagut atac de la mosca i la qualitat de l'oliva és bona. Tindrem un bon oli”, ha assegurat Galceran. El portaveu de la prestigiosa DOP ha fet l'anunci durant l'acte de presentació de la collita 2024-2025, en el qual és tradició nomenar un padrí. Enguany, l'escollit ha estat el vila-secà Eduard Xatruch, copropietari i xef del restaurant Disfrutar, que està considerat el millor restaurant del món segons el ranking The World 50 Best Restaurants. Xatruch ha defensat que l'oli de la DOP Siurana “és el millor oli del món” i ha animat els catalans a sentir-se orgullosos: “A Catalunya tenim un talent que tothom ens reconeix, però a vegades ens costa treure pit”, ha dit. “Som un referent gastronòmic i no ho podríem ser sense la cultura gastronòmica que tenim des de fa molts anys”, ha conclòs.

Tant Galceran com Xatruch han reivindicat l'oli que surt de les olives arbequines. "Cal destacar el seu valor. Cada cop es planta en més parts del món, però hem de tenir en compte que és originària d'aquí i de les Garrigues", ha recordat Galceran.

Pel que fa als preus, des del Consell Regulador de la DOP Siurana s’estima que enguany podrien estar lleugerament per sota del de l’any passat, que va patir un increment molt important, si bé encara estem al principi de la campanya.

L’acte s’ha celebrat avui enmig d’un camp d’olivers a Vila-seca i hi han participat representants de la Diputació de Tarragona, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de les cooperatives, del sector hoteler i de la restauració del territori, a més de les DOP-IGP, de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, del Panel de Tast d’olis verges de Catalunya, del Consell Regulador de la DOP Siurana, entitats i amics del Consell. Així mateix, durant l’acte la primera tinent d’alcaldia de Vila-seca, Manuela Moya, ha reivindicat la necessitat que els municipis protegeixin el seu espai agrari.

stats