El secret de la Conca de Barberà per reciclar el doble que la mitjana catalana
L'Agència de Residus considera aquesta comarca "l'exemple per al país"
MontblancLes comarques catalanes van reciclar, de mitjana, el 44% de tots els residus que van generar el 2021. El percentatge és insuficient i ni tan sols arriba al 50% que la Comissió Europea havia fixat per a l’any anterior, el 2020. Aquest índex tan baix genera sobretot un problema mediambiental, però també un altre d'econòmic, perquè els ajuntaments han de portar totes les deixalles que els ciutadans no han reciclat a l’abocador o a la incineradora i allà els toca pagar depenent de tot el que hi deixen. Per a l'any 2025, el percentatge de recollida selectiva que ha fixat la CE és del 55%.
Amb aquest panorama tan desolador, hi ha algunes comarques que permeten mantenir l’esperança i demostren que amb voluntat política i sobretot amb la col·laboració de la ciutadania es pot aconseguir un volum de recollida impressionant. A Catalunya, l’exemple a seguir és el de la Conca de Barberà, que l’any passat va batre tots els rècords i va poder reciclar el 80,43% de tots els residus generats. El percentatge és gairebé el doble que la mitjana catalana i, segons les dades del tercer trimestre de l'any, es manté al capdavant amb un 78,5% de recollida selectiva.
Els responsables d’aquesta fita, a la qual tard o d’hora hauran d’arribar la resta de comarques, se'n senten orgullosos. "És un dels macroprojectes d’aquesta legislatura", explica la presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs. El conseller de Medi Ambient d'aquesta institució, Marc Roca, assegura que "no hi ha cap fórmula màgica". La realitat és que hi ha diferents factors que han permès a la Conca de Barberà convertir-se en el model a seguir per a la resta de Catalunya, començant per la voluntat política i per la bona predisposició dels habitants. Però l'èxit no hauria estat possible sense la capacitat d'adaptar els diferents sistemes de recollida a cada poble o municipi. Alguns, per exemple, fan servir el porta a porta en una zona i tenen els contenidors que s'obren amb targetes identificatives en una altra. A més, hi ha unes àrees d'emergència on els ciutadans poden anar a tirar les escombraries si, pel motiu que sigui, no han pogut utilitzar el porta a porta.
"La Conca de Barberà és un exemple per al país", diu el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, que quan visita altres ajuntaments o consells comarcals posa aquest model damunt la taula. Peraire descriu el perquè de l'èxit: "D’entrada, la ciutadania de la Conca de Barberà té a disposició un sistema de recollida d’alta eficiència perquè les institucions l'han impulsat i, a més, tots els ciutadans hi participen activament".
L'inici d'aquesta transformació es va començar a gestar el 2018, quan el contracte d’escombraries va concloure i el Consell Comarcal va decidir provar nous sistemes per millorar la recollida, que havia quedat estancada en el 50%. A la zona emmurallada de Montblanc, la capital de la comarca, es va començar a engegar la recollida porta a porta i a Rocafort de Queralt a través dels contenidors amb targeta. "I va funcionar", recorda Roca. De manera que els nous sistemes es van anar estenent, adaptant-se a cada barri i a cada municipi.
L'assignatura pendent
Pallàs reconeix que encara hi ha marge de millora, sobretot a les àrees d'emergència, les zones on encara hi ha contenidors. Com sol passar en aquests casos, la minoria que en fa un mal ús genera un gran impacte. Alguns veïns ni tan sols baixen del cotxe i tiren les bosses d'escombraries des de la finestra. Uns altres hi deixen mobles i residus que haurien d'anar a la deixalleria. Per corregir aquestes actituds, i després d'haver fet molta pedagogia, les institucions optaran per sancionar. El Consell Comarcal està posant càmeres a totes aquestes zones i, a partir de l'ampliació d'un conveni ja existent, cedirà les imatges als ajuntaments perquè puguin sancionar aquestes conductes, explica Santi Porta, regidor de Medi Ambient de Montblanc. En aquest municipi hi ha dies que les bosses d'escombraries s'acumulen fora dels contenidors.
Un altre problema que preocupa a les institucions que han impulsat aquest model d'èxit és l'increment del cost de la recollida prevista per a l'any vinent. A la Conca l'augment serà del 8%. "La població no entendrà que pugi el preu de la recollida si ho estan fent bé", explica la presidenta del Consell Comarcal. El preu pujarà perquè s'està disparant el cost de tot i són els ajuntaments els que han de decidir si repercutiran l'increment entre els ciutadans o si l'assumeixen les arques municipals. "Cal explicar a la ciutadania que tot això no és gratis. Fer-ho bé no vol dir més barat, sinó contenir la despesa. Si a la Conca ho fessin malament hauria pujat molt més", matisa Peraire.
Per solucionar la contradicció que sentiran molts ciutadans quan comprovin que paguen més tot i fer-ho millor, ja es prepara el capítol següent: el pagament per generació, que vol rebaixar la taxa a qui recicla millor. Per fer-ho, una de les opcions que es plantegen és aprofitar els xips identificatius que ja tenen els serveis de porta a porta i els contenidors intel·ligents, i pesar els residus orgànics que tira cada ciutadà per veure qui realment ho fa bé i qui no. A la Conca de Barberà, amb l'ajuda de la l'Agència de Residus de Catalunya, ja preparen les noves proves pilot.