TERRA

Renéixer genuïnament

El celler Rendé Masdeu, tres anys després que el Francolí s'ho endugués gairebé tot

RUTH TROYANO PUIG

Www.ruthtroyano.cat“Més que aprendre, ens va sorprendre tota la gent que ens va ajudar a tirar endavant. Sol no te’n surts. Però també és cert que hem après a ser més comprensius i a donar importància a coses a les quals abans no n’hi donàvem. Vam perdre el celler, però sortosament cap vida. I això és el que valorem”. És el record encara emocionat de la sommelier Mariona Rendé, copropietària del celler Rendé Masdeu, que la riuada de l’any 2019 va arrasar a l’Espluga de Francolí. Tres anys després i a les portes del 30è aniversari del projecte enològic, enfilen el futur amb energies renovades, especialment per la voluntat dels fills de sumar-s’hi. “Vam perdre 60.000 ampolles i en vam recuperar encara no un 10% entre el fang, però el fet de rescatar-les amb l’ajuda de moltes mans i de tenir la ment ocupada durant 10 dies ens va il·lusionar i ens va salvar”, reconeix. “El món de la pagesia està a l’ull de l’huracà, i ara més que mai amb l’emergència climàtica. Quan rebem visites els expliquem que vivim del cep, que el transformem en vi per donar plaer”, advertirà.

Cargando
No hay anuncios

A Rendé Masdeu cultiven 15 hectàrees de vinya en ecològic des del 2010 i són conscients que el clima a la DO Conca de Barberà és més extrem i els dona una treva. “Vam acabar de veremar a finals d’octubre. Tenim varietats com el trepat de cicle més llarg i hi ha un contrast tèrmic interessant entre dia i nit durant tot el procés de maduració del raïm. Busquem vinyes d’altura; recentment n’hem adquirit dues a Vallclara i a Vimbodí per fer vins de guarda i de gamma més alta”, avança Mariona Rendé. En paral·lel, exploren una visió més contemporània del vi que els donen els fills, Arnau i Jordi Roig, enginyer agrònom i viticultor, respectivament. “El vi Genuïna neix d’un projecte seu, d’una microvinificació mesclant garnatxa blanca i trepat, elaborat com a blanc de noirs. És gastronòmic, està fermentat i criat en bocois de roure francès i acàcia. És elegant, especiat i interessant –dirà Mariona Rendé–. És el més singular del nostre celler, acompanyant els parcel·laris, els joves i els escumosos”.

“La nostra missió és que ningú no marxi de la Conca de Barberà sense conèixer el trepat. Aquesta va ser la meva lluita com a presidenta de la denominació d’origen. Era una varietat que els avis menystenien perquè era vigorosa i aleshores volien cobrar el quilo. Li hem donat el tomb”, afirma Rendé. “No totes les DO poden presumir d’una varietat autòctona, que està molt ben considerada i que ens agrada dir que és elegant i subtil, estil borgonya. Avui el client també demana aquest perfil de vi més lleuger i els importadors el trien per la seva tipicitat i diferenciació”, conclou.