Turisme

"Recordo quan ens van dir que hauríem de coure els calçots en una plaça"

Galeres, oli d'oliva, vi i calçots: l'aposta tarragonina per la gastronomia

Participants en el concrus de menjar calçots
14/12/2022
3 min

VallsUna de les apostes més decidides de Tarragona per atraure turisme més enllà dels mesos d’estiu és la gastronomia. Aprofitant el bon peix i els productes del camp, les comarques tarragonines han aconseguit fer-se un forat a l’agenda dels turistes amants del bon menjar. N’hi ha per a tots els gustos: des de les jornades gastronòmiques del romesco, que cada any organitza la ciutat de Tarragona durant el mes d’octubre, fins a les del calamar, que acaba de celebrar Salou. I, evidentment, la temporada de calçots, que ja està a punt de començar.

Les calçotades juguen un paper molt important en la voluntat d’esponjar el turisme perquè permeten atraure gent fora de la temporada més massificada (se celebren a l’hivern) i perquè s’organitzen sobretot a les comarques d’interior, on hi ha menys visitants. Als camps de Tarragona ja fa dies que els pagesos cullen calçots, però el tret de sortida de la temporada és tradicionalment la Gran Festa de la Calçotada, que se celebra a Valls l’últim cap de setmana de gener des del 1982. Aquest any la Gran Festa de la Calçotada se celebrarà el diumenge 29 de gener però, amb la voluntat d’oferir més motius per visitar la capital de l’Alt Camp, les activitats ja començaran el dia abans, el dissabte 28, amb esdeveniments com el Mercat de la Calçotada i la Jornada Gastronòmica del Calçot, que constarà d’un showcooking amb cuiners a l'aire lliure i tastets de plats a base de calçots. La previsió és que aquest cap de setmana atraurà unes 35.000 persones que compraran uns 60.000 calçots.

Aquesta festa, que ha ajudat a promocionar el turisme calçotaire, s'ha anat convertint amb el pas dels anys "en una de les grans festes tradicionals de Catalunya", segons destaca orgullós Rafael Castells, secretari general de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls. I això que la primera festa es va organitzar gairebé per casualitat: "Jo treballava a la Cambra de Comerç i vaig entrar a l'Ajuntament de Valls perquè a dins hi havia l'oficina de correus", recorda Castells. En veure'l, el regidor de Cultura de l'època, Francesc Terreu, li va comentar que hi havia una reunió a Cambrils per organitzar el primer Congrés Català de la Cuina però que no hi podia anar ningú de l'Ajuntament. "Vaig agafar el meu R5 i amb en Daniel Ventura, que va fer molt per promocionar els calçots, vam anar cap a Cambrils". I allà, en aquella reunió, va néixer la idea de fer una jornada gastronòmica a Cambrils dedicada a la galera i una altra a Valls dedicada als calçots. "Recordo quan ens van dir que els hauríem de coure en una plaça", rememora Castells, que al principi no ho veia gens clar: "Nosaltres vam objectar que els calçots sempre s'havien cuit a les masies", explica. Finalment, els calçots es van coure en una gran graella enmig de la plaça de l'Oli.

Des d'aquella mena de prova mig improvisada, el recorregut dels calçots ha estat exponencial i s'ha convertit en una important fita turística. "Ve gent de tot Catalunya, però també d'Andorra, el País Valencià, el sud de França, l'Aragó i d'altres països estrangers", destaca Castells.

L'èxit és tan gran que aquest any, per intentar evitar les aglomeracions, els tiquets d'aquesta gran calçotada popular se seguiran venent des de l'Ajuntament, des de l'Institut d'Estudis Vallencs i des de l'ONCE, però les degustacions s'hauran de recollir a la Cooperativa Agrícola de Valls.

Quilòmetre zero

També en la línia del turisme gastronòmic, cada cop hi ha més experiències de quilòmetre zero que ofereixen tastos, com les festes de l'oli, que ja s'han celebrat aquesta tardor, o les del vi novell, que organitzen cellers i diferents cooperatives per tota la demarcació. Enguany, només a la ciutat de Tarragona, 22 cellers de les DO Tarragona, Conca de Barberà, Priorat, Montsant, Terra Alta, Penedès, Catalunya, Cava i Costers del Segre van participar en la tradicional Embutada, per on van passar més de 4.000 persones. En aquesta ciutat, durant el mes de febrer, se celebren des de fa onze anys unes trobades gastronòmiques sota el nom de La Part Alta Somriu a la Crisi, que en la seva darrera edició van aplegar fins a 8.000 persones durant els 28 dies que duren. També cal destacar la Festa del Vi Novell, que es va celebrar el novembre al Celler Masroig, va reunir unes 700 persones i va comptar amb un concert del grup Ginestà.

stats