CULTURA

‘En(re)cordar’, entre l’artesania i els castells

Curtmetrage documental de dansa de Marta Arjona

‘En(re)cordar’, entre l’artesania i els castells
J.S.
15/02/2023
2 min

VallsEn(re)cordar és el títol de la nova producció audiovisual de la vallenca Marta Arjona. Aquest cop és un curtmetratge documental de dansa que codirigeix junt amb la seva mare, Maite Blasco. El fil conductor d’En(re)cordar és un ofici en perill d’extinció, el de fer culs de cadira encordats, i el món dels castells. Aquest doble vessant es troba en el personatge de Rosa Barrufet, de la botiga històrica de Valls d’artesania i decoració Cal Blanco, amb més de 170 anys d’història en l’ofici d’encordar i reconeguda per la Generalitat.

El pare de la Rosa era Ramon Barrufet, que va ser una figura clau en la recuperació dels castells a Valls després del franquisme. Aquesta trajectòria es va truncar a la Bisbal del Penedès el 15 d’agost de 2002, quan a Barrufet li va caure a sobre un cinc de vuit de la Joves de Valls estant a la pinya. A causa de la caiguda, va quedar tetraplègic molt jove. La seva filla Rosa tenia 14 anys.

Autodidacta a partir d’observar

“El seu oncle no li va voler ensenyar l’ofici perquè deia que ella tenia no força a les mans, però, quan un client va venir a la botiga i va demanar un cul de cadira encordat, la Rosa ho va provar i, de veure-ho fer tantes vegades durant tants anys, en va aconseguir fer un i es va convertir així en la continuadora d’aquesta llarga tradició familiar. Ara, la Rosa imparteix cursos per aprendre a fer culs de cadira encordats”, explica Arjona, que assenyala que el documental es divideix en tres parts. La primera és la infància, amb la Rosa mirant com es fan els culs de cadira, després ve l’adolescència, amb l’accident del pare, i la tercera i última és la maduresa, quan tira endavant el negoci familiar.

La història dels Barrufet és molt coneguda a la capital de l’Alt Camp i Arjona és membre de la Joves. A més sempre hi ha hagut molta relació entre les dues famílies. Fa un any va començar a treballar en el projecte, que ha tingut el suport de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Valls, i el setembre va iniciar la gravació. La preestrena del curtmetratge es portarà a terme el proper 4 de març als JCA Cinemes de Valls.

Fina ara, Arjona havia dirigit diverses produccions de videodansa i aquesta és la seva primera incursió en el format del curtmetratge documental. Afirma que ha pogut comptar amb un gran equip, amb la banda sonora original de Liam Colomer, fotografia fixa de Laia Roca i les ballarines Júlia Miralles i Mei Casabona. Hi intervenen la mateixa Rosa Barrufet i Heura Bonet, que fa de la Rosa quan era petita.

stats