La personalitat del vidre

L’ús de damajoanes de 20 litres per fermentar i criar els vins ve de lluny. Si ho fan a la Borgonya i el resultat són vins frescos i elegants al final del procés enològic, les raons per retornar a un recipient ancestral es multipliquen. De les virtuts del seu ús en neix un envàs nou, el Wineglobe, creat per la família francesa Paetzold Sarl. Els primers assajos són el 2015, i quatre anys després ja els van començar a comercialitzar. Són recipients de vidre bufat que van des dels 25 litres, el més petit, als 400 litres, el més gran. A Catalunya hi ha set cellers que els utilitzen i que hi experimenten. Al Priorat, tres: Clos Alkio i Clos de l’Obac a la DOQ Priorat i Bell Cros a la DO Montsant. Busquen diferenciar-se, crear vins precisos, amb personalitat, i amb una expressió més gran de fruita. “Permet una criança pura i neutra. És hermètic, no hi entra oxigen. Arrodoneix el vi fent la mateixa funció que la bota; li dona finor. No afavoreix la reducció com les tines d’acer i permet treballar sense sulfurós perquè no hi ha cap tipus de contaminació amb un material inert que no allibera res al vi”, explica Arnaud Mennesson, export manager.

Tot són avantatges; l’únic escull és el preu, que multiplica per quatre el d’una bota de 225 litres o dobla el cost d’un fudre de 2.000 litres. “No hi ha porositat, amb la qual cosa és fàcil de netejar i permet als cellers estalviar aigua”, explica Mennesson. Cal anar amb molt de compte amb el maneig perquè el vidre és un material sensible, però la família ha desenvolupat complements que ho fan més fàcil. “És etern i durable. Hi ha transparència física en tot el procés i posa al centre la qualitat del raïm. És pràctic i estàtic al mateix temps”, matisa. Quan no es manipula, el Wineglobe es cobreix amb una funda negra per aïllar-lo de la llum, que el vi ha d’evitar sempre. A l’estat espanyol hi ha deu cellers que també hi experimenten. La família Paetzold preveu que en els anys vinents hi haurà un creixement orgànic del seu ús. Avui en dia el proven a França, Itàlia i Espanya, però també a Califòrnia i Austràlia. Admet tot tipus de varietats i se’n deriven estils de vi diversos. A Bell Cros han elaborat amb el Wineglobe un vi dolç de garnatxa negra i una garnatxa blanca amb tel. “És un recipient bo per a varietats delicades com la garnatxa, no oxida el vi i permet la seva estabilització natural. De moment no hi hem vinificat cap vi convencional, però ho farem”, afirma l’enòleg Joan Asens, que hi treballa. Les dues referències pertanyen a la col·lecció ON/OFF, que només s’elabora una anyada. És una línia experimental que permet innovar, i el recipient de vidre hi intervé decisivament.