Els Manaments 21/02/2024

Periodistes, pagesos i actors

2 min
Protestes dels pagesos, tallen l’accès al Port de Tarragona.

En aquest país ja no pots viure dignament sent periodista. Sembla una mica cru, això que dic, però molts saben que és veritat. Per exemple: no ens vam assabentar de la detenció de Bin Laden per la CNN, ni per la Fox, ni l’ABC nord-americana ni l’Abc espanyol... sinó perquè el veí del terrorista va piular que hi havia helicòpters nord-americans al barri. Sí, amics, el nou periodisme és això.

Fa uns quants lustres que vaig canviar el periodisme per la faràndula. Vaig anar d’una redacció de la plaça Imperial Tarraco a una altra redacció de Barcelona que era en uns baixos, però es deia El Terrat. La diferència és que a la segona m’envoltaven actors. Vaig canviar de redactor de successos a fer de guionista, personatge còmic... i vaig acabar sent un còmic del Pulgarcito: concretament Carpanta, que sempre tenia gana. Sí, amics, tampoc es podia sobreviure d’actor (només un 73% no pot viure de la seva feina). He estat a Valladolid coincidint amb els Goya. Si ja són quatre els que tenen feina i, a més, els premis es donen sempre als mateixos... I d’escriptor, què tal? He publicat set llibres en vint anys... No, amics, tampoc se'n pot viure.

A Valladolid, m’ha semblat paradoxal que els pagesos fossin controlats policialment perquè els seus tractors no molestessin els actors en una gala plena de lluentons. Jo crec que a les portes del Recinto Ferial es van reunir els Hombres de Harrelson, Miami Vice i Starsky i Hutch per evitar que molestessin els pallassos de la tele: o sigui, els polítics, que és normal que assisteixin als Goya, perquè estan tan sords com ell.

Pagesos que no poden viure, periodistes que no poden viure, actors que no poden viure, escriptors que no poden viure. De res serveix que apugin el salari mínim si no tens salari. De què es pot viure avui en dia? Metges (heu vist el que cobren?), arquitectes, enginyers... tot va igual. Crec que la URV va per bon camí portant a les escoles el projecte d’intel·ligència artificial, però els que van millor són els que impulsen que es construeixi a Prades el telescopi més gran d’Europa. Potser per viure dignament en aquest país has de ser astronauta.

stats